Hopp til hovedinnholdet

sliten av å bekymre med for narkoman mor

Jente 19 år
 

Spørsmål

JEG HAR BRUKT DE TO SISTE TIMENE PÅ Å GRINE FORDI JEG ER SÅ REDD FOR AT DEN NARKOMANE MORA MI SKAL DØ SAMTIDIG SOM AT JEG ØNSKER AT HO SKA DØ. Vet det er stygt å si, men hadde du vært gjennom alt det jeg har vært gjennom de siste årene , hadde du sagt det samme. Jeg er så sliten men jeg må passe på alle rundt meg hver dag, 24/7, uansett. Hele kroppen min verker og jeg føler jeg graver meg lengre og lengre ned i et hull. Hjelp meg, hva skal jeg gjøre? Jeg klarer det ikke mer... Hilsen sliten jente under utdanning

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for at du skriver til oss om dette. Det virker som du lever med veldig mye belastning. Det å vokse opp med en forelder som er rusmisbruker er ikke lett, og det fører ofte til at man må ta på seg mange ansvarsoppgaver og bekymringer som man ellers ikke ville hatt. Det er slitsomt, og slik jeg forstår deg er du nå i en situasjon der du er fortvilt og oppgitt. Det er helt naturlige reaksjoner på en tøff livssituasjon. 

Har du noen gang fått hjelp selv for det du lever med? Har noen oversikt over hvordan du har det, slik at du får noe hjelp til å ta vare på mamma og eventuelle andre i familien? Barn av rusmisbrukere som jeg har møtt sier at de ofte får høre at de ikke må ta så mye ansvar. De sier ofte at dette ikke er så lett i praksis, og at de selvfølgelig alltid vil være bundet til å bry seg om sin mor eller far. De forteller om mange oppturer og nedturer,  og at det er utrolig sårt når de ser at en god periode går over i en vond periode med mer rus.

Det er ikke så lett å vite hvordan man kan hjelpe, men det finnes muligheter for å få det bedre og ikke stå så alene. Det finnes mange forum der barn av rusmisbrukere eller barn av psykisk syke foreldre møtes og deler erfaringer. Det kan være godt å prate med noen som vet hva det vil si å slite med foreldres vansker. Ta kontakt med helsestasjon for ungdom der du bor, der kan du også spørre hva som er av tilbud i din kommune for barn som pårørende til foreldre med rusvansker. Det kan være bra å prate med noen helt utenfor familen, for å kunne få støtte og veiledning for din egen del. 

Du kan finne mye god informasjon i denne brosjyren, nederst i den er det tips til hvor du kan få hjelp og hvor foreldre kan få hjelp. Her er det også info som kan være til nytte. 

Det er noen flere tips i denne artikkelen. Jeg legger også andre artikler nedenfor slik at du kan se på det hvis du vil. 

Ta gjerne kontakt med hjelpetelefonen på nummer 116 123, det er gratis og døgnåpent og du kan være anonym om du vil. Det er også tips til mange andre støttetelefoner i de brosjyrene som er nevnt over. Det er mange som syns det er greit å starte med å ringe en slik telefon, det kan være en fin begynnelse på å finne ut hvordan man kan få mer støtte i hverdagen. 

Du virker å ha mye å tenke på og du er sikkert sliten. Ikke gi opp, stol på at du kan skape ditt eget liv som kan bli annerledes og bra. Det du har gått gjennom kan være med på å gi deg erfaringer som kan hjelpe andre, eller som kan gjøre deg i stand til å møte motstand senere i livet. Selv om du aller helst skulle vært skjermet fra en virkelighet med en mor som er narkoman, har du nå denne erfaringen med deg.

Jeg håper du finner noen som du kan tørre å slippe inn og som kan gi deg den hjelpen du fortjener. Mange i din situasjon har fortalt meg at de opplever det bedre å ikke være alene med alle bekymringene. 

Lykke til!

 

hilsen psykologen

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvordan snakke med foreldre som ikke forstår deg

10 gode tips (ung.no)

Du har sikkert hatt følelsen av at foreldrene dine ikke forstår deg. Det kan oppleves som rart, dumt, merkelig og til og med skremmende. Vi gir deg 10 tips om hvordan du kan snakke med vanskelige foreldre.

Les mer

- Foreldrene mine drikker og ruser seg

Drikker alkohol (colourbox.com)

Jeg vet ikke hva jeg skal gjøre, det er flaut å ta med venner hjem, og jeg gruer meg til helger, da drikker de enda mer.

Les mer

Oversikt over gode hjelpetjenester

Jenter bruker mobilen sin (colourbox.com)

Her finner du oversikt over gode hjelpetjenester for deg som har det litt vanskelig for tiden, eller deg som har spørsmål om alt fra problemer hjemme, alkohol, kropp og helse, til verneplikt og førerkort.

Les mer

Rus: kontakttelefoner

Jente ser på mobilen sin (colourbox.com)

Hva kan du gjøre hvis du har et rusproblem? Eller en venn eller noen i familien sliter med det? Da er det hjelp å få.

Les mer

Snakk med andre om psykisk syke foreldre

Taster på mobilen (colourbox.com)

Du er ikke alene om å ha psykisk syke foreldre.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om #Ikkegreit
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om #ikkegreit