Hopp til hovedinnholdet

Jeg har en " venn " som jeg tror har en spiseforstyrrelse.

Jente 16 år
 

Spørsmål

hei. Jeg har en "venn" som jeg tror kansje har anorexia. for ho slutttet å spise i 8 klasse og så ble det bedre og nå er vi snart ferdig med 10 og ho har gått ned i vekt masse siden da og eg kjempe tynn og går ned i vekt hele tiden og er under normalen når du er 15-16 år, men ho tror ho e tjukk og sier d hele tiden og jeg lurer på hva jeg kan gjøre fordi d er ingen andre som er ærlig med henne og jeg er en ærlig person og vil henne d beste og vil ikke akuratt si til fjeset hennes at hun har en spise sykdom, hva skal jeg gjøre? hvem kan jeg kontakte?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente, 16 år.

Takk for at du skriver til oss.

Så flott at du bryr deg. Det å bry seg er alltid det viktigste man kan gjøre når venner sliter.
Mange ungdommer kan kjenne seg igjen i det du forteller her om det å bekymre seg for venner. Det er ikke alltid så lett å vite hva man skal gjøre når man ser at en venn, eksempelvis, går ned i vekt. 
Hvis vennen din er veldig opptatt av vekten sin så vil det ofte være en utfordring å nå frem med budskapet om at de ikke er tykke. Det går an å si til vennen din at du er bekymret i forhold til at du tenker at hun har gått ned i vekt. Trolig vil vennen din benekte at hun sliter, og da får du vente litt med å ta bekymringen opp igjen.

For vennen din er det viktig at foreldrene hennes vet at hun sliter. Det går an at du får mammaen dine til å ta kontakt med foreldrene til vennen din i forhold til bekymringen du har. Du kan også snakke med læreren din, eller helsesøster for å få hjelp.

Venner er viktige når man sliter, men det er viktig at venner ikke skal begynne å behandle og ta ansvar for venner. En som har en spiseforstyrrelse må få hjelp.

Lykke til!

 

Vennlig hilsen helsesøster

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Vil du hjelpe en venn som har spiseforstyrrelse?

Jente trøster venninne(colourbox.com)

Det kan være vanskelig å se om noen har en spiseforstyrrelse. Har du mistanke er det viktig at du er en god venn og snakker med vennen din, og forteller at du er bekymret. Men du kan ikke ta ansvar for å hjelpe vennen alene.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om #Ikkegreit
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om #ikkegreit