Hopp til hovedinnholdet

Er kjempedårlig i matte. Hva bør jeg gjøre?

Annet 14 år
 

Spørsmål

Hei jeg er kjempedorlig i matte. Jeg fikk 2er i karakterkortet. Hva må jeg gjøre

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei og takk for spørsmål! 

Det du skriver om at du er dårlig i matte,  er nok noe mange kjenner seg godt igjen i. Noen trives veldig godt med realfag og lærer pensum raskt uten å anstrenge seg alt for mye. Andre trives best med språk- eller samfunnsfag. Noen lærer raskt i alle fag, mens andre som sagt har "lettere" for noe og "vanskeligere" for andre fag.

Du lurer på hva du bær gjøre. Det viktige er at du finner teknikker for å lære som fungerer for deg, og dette kan skolen din og lærerne hjelpe til med. Derfor er det kjempeviktig at du med en gang tar opp dette med mattelæreren din. Fortell at du vil gjøre en skikkelig innsats dette siste året med matte. Fortell også hvordan du opplever faget. Her må du være veldig ærlig om at du vil ha hjelp, og at du er veldig bekymret for eksamen. Læreren kan ofte bidra bedre når han/hun vet om hvordan du har det og hva slags hjelp du ønsker. Det er derfor viktig at dere snakker sammen MED EN GANG. Tenk på forhånd godt gjennom hvordan du trives med å lære, hvilke timer som fungerer bedre enn andre, forslag til hvordan læreren kan hjelpe deg annerledes i timene osv.

Tenk over og vær ærlig:  Hva slags arbeidsvaner har du i matte? Hvor mye tid bruker du på skolen? Hvor mye tid bruker du hjemme? Hvordan jobber du med faget og oppgavene? Bruker du mye tid på å repetere ofte når du har lært noe nytt? Gjør du mange øvingsoppgaver der du repeterer når du nettopp har lært noe nytt? 

Alle disse spørsmålene må du ta opp med mattelæreren din eller eventuelt kontaktlæreren. De kjenner ditt nivå, og kan samtidig svare deg på hvilke deler av pensum du bør konsentrere deg ekstra om framover. Forhåpentligvis har de også noen gode teknikker for hvordan du bør jobbe mest mulig effektivt med fagene ut i fra ditt nivå. Det er fint å involvere andre i planenen dine, slik at de kan de heie og motivere deg ekstra underveis.  

Tips du selv kan teste ut:

For mange fungerer det å jobbe matte sammen med andre, ved siden av mattetimene på skolen. Kanskje har du en venninne som er flink, noen hjemme, eller Røde kors/andre har leksehjelptilbud i nærheten av der du bor. En del synes det er lettere å huske hvis oppgavene er diskutert og løst i fellesskap med andre. Noen betaler også for privattimer med en mattelærer eller liknende. 

Et annet tips er å repetere de samme oppgavene og temaene mange ganger, men i korte perioder av gangen. I stedet for å sitte sammenhengende flere timer med matteleksene, kan de deles opp i 15 minutters økter. Ta gode pauser mellom øktene, og gjennomfør heller mange økter. I hver økt repeterer du de samme oppgavene og pensumet. Ikke gå videre før du er helt sikker på at du husker det forrige du har jobbet med. Og, repeter også gamle oppgaver innimellom jobbing med nytt pensum.

Vær ærlig med deg selv underveis og motiver deg for å legge mye arbeid i mattefaget, også hjemme og i helger. Dette krever mye av deg, så prøv å del opp arbeidet og gi deg selv små belønninger underveis. Det er også viktig at skolen din/lærerne er med i prosessen med å sette små mål samt strukturere arbeidet ditt. På denne måten kan flere hjelpe deg med motivasjonen og heie når du synes det er litt tøft underveis.

Dette skal du få til, stå på! Lykke til, vi heier på deg! :)

Med vennlig hilsen utdanningsrådgiveren, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om #Ikkegreit
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om #ikkegreit