Hopp til hovedinnholdet

Prank, kaste pai, publisere bilder uten tillatelse, legemsfornærmelse, åndsverkloven

Gutt 18 år
 

Spørsmål

hvis man blir utsatt for et "prank" fra noen man ikke kjenner. For eksempel at man går bortover en gate, og det hopper frem noen (som man overhodet ikke kjenner) og kaster en pai i ansiktet / klærne mine. Dette filmer de, og legger ut på youtube eller noe. Kan jeg anmelde dem for dette?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

En slik hendelse som du beskriver kan anmeldes ja. For det første vil det kunne ses på som en kroppskrenkelse i følge straffeloven § 271, første ledd å kaste en pai i ansiktet og på klærne dine. For det andre er det ikke lovlig å publisere bilder av noen som kan identifiseres, uten at man har fått deres samtykke til dette (åndsverkloven § 45c, jf. § 54 første ledd bokstav b).

Du kan lese mer om dette denne artikkelen som datatilsynet har laget, eller i artikklene jeg har lagt med under i svaret mitt.

Hilsen Juristen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

- Legger ut bilder av andre uten lov

Jenter ser på mobilen (colourbox.com)

Har lagt ut noen bilder på Facebook fra en skoletur vi var på. En av de i klassen vil at jeg skal slette bildene av henne, men jeg skjønner ikke hvorfor. Bildene er ikke noe farlige og viser ikke fest eller noe sånt. Hun sier bare at hun ikke synes hun så noe fin ut. Det er jo mine bilder. Kan hun kreve at jeg skal fjerne dem? Hva skjer om jeg ikke gjør det?

Les mer

Regler for bruk av bilder på internett

Jenter ser på mobilen (colourbox.com)

Kan du legge ut bilder av andre på internett uten å spørre dem om tillatelse? Hva er viktig å tenke gjennom før du legger ut bilder på nettet?

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om #Ikkegreit
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om #ikkegreit