Hopp til hovedinnholdet

Moren min har tatt dataen min hver mandag-fredag de 3 siste ukene. Fordi hun mener hun har rett til det. Kan jeg nekte henne å gjøre det?

Gutt 15 år
 

Spørsmål

Moren min har tatt datan hver mandag-fredag de 3 siste ukene. Fordi hun mener hun har rett til det. Kan jeg nekte henne å gjøre det?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for at du skriver til oss! Jeg vet at det er mange som har tilsvarende problemstilling som deg, i din alder. At foreldre tar bort dataen eller telefonen til barna er ikke så uvanlig, men grunnene til hvorfor de gjør dette er selvsagt varierende. Mange foreldre ønsker å ha kontroll på barna sine, og målet med det er kanskje at de ønsker at det skal gå bra med dere. Nå skriver du ikke noe her om hvorfor mamma tar dataen din, men jeg tipper at hun har noen tanker om dette dersom du spør henne.

Hva foreldre har rett til og ikke kan du lese om i barneloven. Den gjelder for barn og unge under 18 år, og sier blant annet noe om foreldrenes plikter overfor barna, og barnas rettigheter i forhold til foreldrene. Foreldre har ansvar for barna sine frem til de fyller 18 år, og gjennom det ansvaret kan foreldre også kontrollere barna sine.

Barneloven bestemmer at når du er fylt 12 år, skal det legges stor vekt på hva du mener. Da skal du få kunne si din mening før det tas avgjørelse om noe som gjelder deg, for eksempel ditt sosiale liv.

Når det gjelder ditt personvern i forhold til privatliv på nett, er utgangspunktet at dine foreldre kan kontrollere dette. Det vil si at moren din kan nekte deg å være på dataen din og hun kan ta den fra deg selv om det kanskje i utgangspunktet er du som eier den.

Men når det er sagt, så bør dere kanskje klare å løse dette på en annen måte enn at hun bare tar fra deg dataen når du ikke ønsker det? Jeg tipper at moren din har en baktanke med det hun gjør og det kan være lurt om dere får snakket sammen om hvorfor hun gjør det og hvordan dere kan finne frem til en løsning på datasituasjonen som dere begge kan leve med. Les artikkelen nedenfor for noen tips!!

Vennlig hilsen familieterapeuten

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Krangler dere om spilling hjemme?

Gutt spiller (colourbox.com)

Dataspill er gøy, men kan også være en kilde til bekymring og krangling i mange familier. Her er rådene for hvordan du og familien kan bli enige om spillregler som skaper husfred.

Les mer

Hvordan snakke med foreldre som ikke forstår deg

10 gode tips (ung.no)

Du har sikkert hatt følelsen av at foreldrene dine ikke forstår deg. Det kan oppleves som rart, dumt, merkelig og til og med skremmende. Vi gir deg 10 tips om hvordan du kan snakke med vanskelige foreldre.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om #Ikkegreit
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om #ikkegreit