Hopp til hovedinnholdet

Slutte å snuse, gruppepress

Jente 14 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg har ikke hatt det så lett etter jeg startet på ungdomskolen. Det første jeg ser når jeg kommer inn første gangen er folk som står å snuser. Etter et halvt år på ungdomskolen fikk jeg nye venner som begynte å være med de som sto å snuste og sån. Til slutt prøvde jeg en. Å nå er jeg avhengi. Hva skal jeg gjøre. Jeg vil jo ikke snuse. Det er bare dumt

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Det å begynne på ungdomskolen innebærer mange forandringer. Det å få nye venner, skulle passe inn og kjenne på gruppepress kan være utfordrende. Det er mange i likhet med deg som kjenner på dette og jeg skjønner dette er vanskelig.

Du har nå blitt avhengig. Du vil egentlig ikke snuse, og lurer på hva du kan gjøre. Jeg vet ikke hvor lenge du har vært avhengig og hvor sterke vanene dine har blitt. Ettersom du syns snusing bare er dumt og egentlig ikke vil råder jeg deg til å slutte nå. Hvis du vil ha noen konkrete tips kan du lese her.

Hva kan du si til vennene dine? Det kan være fint å ha tenkt ut noe på forhånd. Hva tenker du om å være ærlig og si noe som for eksempel at du ikke gidder å bruke penger på snus og syns det er litt pes å være avhengig av noe? Kanskje er det noen i gjengen som tenker det samme som deg og som du kan slutte sammen med? Jeg syns venner skal respektere ditt valg, men skjønner samtidig at det kan være utfordrende å stå imot påvirkning fra andre. Kanskje vennene dine innerst inne tenker det er bra gjort å kutte snusen? Mange unge vi snakker med ønsker å slutte. Grunnene til det er blant annet økonomi, tannhelse og stress med å få tak i snus og være avhengig.

En annen ting er at det ikke er lov å bruke tobakk på skolen hverken for lærere eller elever. Dette er bestemt gjennom lov og en av grunnene til denne loven er for nettopp å unngå gruppepress. Kanskje du kan prate med helsesøster på skolen eller sosial lærer og få noen tips?

Hvis du ønsker å prate med noen om snusslutt kan du gjerne ringe oss på Røyketelefonen 800 400 85. Du trenger ikke si hvem du er og vi kan ringe deg opp så du ikke må betale for samtalen.

Jeg syns du virker som en fornuftig jente! Kjenn på hva du vil, ta et valg du er fornøyd med.

Lykke til!

Vennlig hilsen Røyketelefonen 800 400 85

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om #Ikkegreit
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om #ikkegreit