Hopp til hovedinnholdet

Klassekamerater røyker og det er ikke greit. Hva kan jeg gjøre?  

Jente 13 år
 

Spørsmål

Først vil jeg si at jeg egentlig er 12 og ikke 13. Så vil jeg si at jeg ikke fant en emne for dette så jeg tok bare #IKKEGREIT . Ihvertfall. Idag på skolen snakket vi om røyking, alkohol, osv,.... Hvor farlig det for eksempel kan være å røyke. Jeg vet at det er farlig og jeg har ingen planer å starte med det, men hva gjør man hvis man har noen i klassen som røyker eller vet om noen i klassen som røyker og ikke tar akkurat dette med røyking, alkohol og sånt seriøst? Jeg har sett dem røyke og de er jo bare 12

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Jeg forstår at du er bekymret for vennene dine. Du er jo klar over alle helseskadene som kan følge med røyking og har ingen planer om å begynne å selv. Det er veldig bra!

Det er dessverre ikke alltid så lett å få andre til å slutte med tobakk dersom ikke de ønsker det selv. Kanskje de ikke opplever røykingen eller snusingen som et problem og tror de har kontroll over det de gjør. Mange unge er ikke klar over at det ikke skal mye røyking eller snusing til før man blir avhengig, og at de fleste som begynner i ungdomstiden fortsetter å bruke tobakk i voksen alder.

Kanskje du kan snakke med klassekameratene dine om hvorfor de røyker. Det er helt ok å fortelle dem at du ikke synes tobakk er noe ålreit, men masing og press om å slutte gir ofte motsatt effekt. Mange unge røyker og snuser fordi vennene gjør det og fordi de tror det er det de må gjøre for å bli akseptert i vennegjengen. Hvis du tør å stå fram og ta avstand fra tobakk, kan det hende flere følger etter.

Trenger du noen å snakke med om dette eller lurer på mer om tobakk, kan du kanskje snakke med helsesøster på skolen eller en lærer. Du må også gjerne ringe Røyketelefonen 800 400 85. Her jobber det hyggelige veiledere som er vant til å snakke med barn og ungdom. Det er gratis å ringe fra fasttelefon. Ringer du fra mobil, kan vi ringe deg tilbake igjen. Du kan også lese mer om tobakk på våre nettsider om snus og røyk.

 
Vennlig hilsen Røyketelefonen 800 400 85

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om #Ikkegreit
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om #ikkegreit