Hopp til hovedinnholdet

Hvordan kan jeg hjelpe venninnen min som kutter seg? 

Jente 14 år
 

Spørsmål

Hjelp!! Det er en venninna av meg som kutter seg! Fordi en gutt hun liker flørter med min bestevennen. De pleier å sitter sammen noen ganger i timen osv, men bestevennen min har allerede kjæreste som har vært sammen i mange måneder. Jeg vet at bestevennen min aldri kommer til å bli sammen med han. Alle guttene sier at han ikke liker noen, men det mener hun som liker ham liker bestevennen min, og nå har hun begynt å kutte seg i blant. Hun sender snap til meg, "jeg orker ikke mer" "hvorfor må jeg leve" osv. Dette er så skummelt. Hun kutter seg for den gutten. Dette er ikke greit. Jeg aner ikke hva jeg skal gjøre. Folk spør meg om hjelp. Dette gjør meg sliten. Hvordan kan jeg få hun til stopp å kutte seg? Hva skal jeg gjøre med bestevennen min som er lei seg hele tiden? Hvordan skal jeg klare Meg? Hvorfor gjør hun dette? Klarer ikke å snakke med hun! Trenger hjelpen deres!

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar

Hei! 

Takk for at du skriver til oss. 

Jeg vil begynne med å si at venninnen din er ufattelig heldig som har deg og det viker som du virkelig bryr deg om henne. 

Jeg har full forståelse for at du synes at dette er skremmende. 

Venninnen din trenger profesjonell hjelp, så fort som mulig. Jeg vil anbefale deg på det sterkeste å fortelle det du har beskrevet i spørsmålet ditt til noen voksne som  du stoler på, det kan være helsesøster, læreren din eller dine foreldre. Det er utrolig viktig at hun får hjelp til å løse sine problemer. 

Hvorfor hun gjør dette er vanskelig å si. Jeg tror dette har med at hun er lei seg med tanke på denne gutten og ikke klarer å uttrykke følelsene sine på andre måter. Grunnen til at hun sender bildene til deg kan være at hun vil ha medlidenhet og støtte. Ofte når noen sender bilde av at de kutter seg/har kuttet seg er det et rop om hjelp, og noe som burde bli tatt på alvor. 

Det er viktig å ta vare på vennene sine, men det er også viktig at du tar vare på deg selv opp i det hele. Jeg tenker at også du har behov for å snakke med noen voksne om det du tenker på. 

Jeg legger ved noen artikler som du kan ta en titt på. 

Lykke til! 

Hilsen ungdomsredaksjonen, ung.no 

 

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Selvskading

Gutt lei seg

Det finnes mange myter om selvskading og om folk som selvskader. Grunnen til mytene er at så mange som egentlig ikke har peiling, tror at de har peiling.

Les mer

Vennen min har det vanskelig - hvordan kan jeg hjelpe?

Trøster venninne (colourbox.com)

Ser du at en av vennene dine har det vanskelig? Har en venn betrodd seg til deg om noe som gjør deg bekymret? Slik kan du hjelpe.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om #Ikkegreit
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om #ikkegreit