Hopp til hovedinnholdet

Skal jeg være med på å anmelde en gutt som tvang flere jenter til sex på en fest?  

Jente 16 år
 

Spørsmål

Nå i helga hadde en god venninne av meg fest uten at foreldrene visst om det, og det var selvfølgelig alkohol på denne festen. Jeg drakk også, og foreldrene mine vet ikke at jeg drikker. I løpet av kvelden ble flere jenter på denne festen tvunget med makt til å suge en av guttene på festen, vi kaller han B. Hun ene jenta ble til og med tvunget av en kompis av B til å suge B. Senere på kvelden gikk vi til en annen kompis på narch. Der tok B meg med på do og vi klinte og jeg sugde han. Jeg følte meg presset til det i starten og utover begynte han å bruke makt. Noen av jentene vurderer nå å politianmelde B, og jeg er usikker på om jeg vil være med. I utgangspunktet vil jeg være med, men på den andre siden vil jeg ikke at foreldrene mine skal vite at jeg var på fest og drakk. Hvis jeg blir med å anmelde, vil da foreldrene mine få vite om det? Og hun som arrangerte festen er en god venninne av meg også, og jeg vil ikke at hun skal få problemer heller.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for at du skriver til oss! Det du forteller om fra festen er alvorlig. Alle typer seksuelle aktiviteter - uansett om det gjelder samleie, suging eller andre ting - skal være frivillig for begge parter. Noen tror at det forplikter å gjennomføre. Slik er det ikke - det er alltid lov å ombestemme seg, og begge to må være enige om at sexen er noe man vil for at det skal være greit å gjøre det. Slik høres det ikke ut som at det var for deg og venninnene dine. Dere ble tvunget, slik du skriver om det. Derfor vil jeg kalle det du forteller om for et overgrep. Og overgrep skal meldes til politiet!

Jeg syns du bør snakke med foreldrene dine om dette, selv om det innebærer at du må fortelle at du har gjort noe du ikke fikk lov til, nemlig å gå på fest og drikke alkohol. Det kan kanskje være litt vanskelig og flaut å snakke om dette temaet men det er viktig at de kjenner til det som skjedde både med deg og de andre jentene Husk at de er dine støttespillere og de kan være med deg å søke hjelp. Foreldrene dine er helt klart glad i deg selv om du må fortelle dem at du har løyet for dem. De har sikkert gjort det samme selv da de var unge.

Som du skjønner mener jeg at du gjør lurt i å være ærlig, og fortelle dem alt som har skjedd. Det er med på å holde et åpent og nært forhold fremover i tiden og. Og når det som har skjedd er såpass alvorlig som det du beskriver, må foreldre involveres!

Jeg syns også du skal snakke med helsesøster på skolen om saken. Hun jobber med slike temaer til daglig og har erfaring med å håndtere saker som handler om ungdom og sex. Hun kan bli med dere å anmelde.

Flott at du tar opp denne saken og ikke bare lar det gå. De som har tvunget dere til å utføre seksuelle handlinger mot deres vilje må få hjelp, slik at det ikke skjer igjen! Jeg ønsker deg lykke til!
Vennlig hilsen familieterapeuten

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Få hjelp etter seksuelle overgrep

Jente med ryggen til (www.colourbox.com)

Har du vært utsatt for overgrep? Da er det viktig at du oppsøker hjelp. Det er mange steder som kan hjelpe deg. Her er en oversikt over noen av dem.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om #Ikkegreit
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om #ikkegreit