Hopp til hovedinnholdet

Bytt venner, er mye lei meg.

Jente 13 år
 

Spørsmål

Jeg er egt 12 år men det var ikke og jeg visste ikke hva jeg skulle ha som emne så jeg har bare på ikke greit. Vel uansett. JEG HATER ALT Jeg gråter vær dag. Jeg følger meg ikke bra. Jeg hater megselv. Jeg er deprimert, lei meg, gråter hele tiden og hater meg selv uten å ha en grunn. Jeg føler at jeg fortjener det. Selvom jeg ikke har gjort noe galt. Det kan hende at det er fordi alle i klassen ser på meg som en helt anen person nå. I fjor sommer fikk jeg meg to nye bestevenner som er ett år leste enn meg (de går i 7. Klasse) jeg forandret meg helt. Men etter det fikk jeg så mye dritt på meg fra klasse. Jeg har spurt "var det virkelig så galt å få seg venner man stoler på, noen som ikke svikter meg. Var det virkelig så galt å forandre meg til en person jeg vil være" jeg fikk svar som "ingen bryr seg om Deg" jeg tør ikke snakke med læreren min eller noen andre. JEG ER HELT BROKEN INSISE HVIS DU SKJØNNER. Jeg føler jeg fortjener å ha det så vondt vær dag.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

 

Jente 12 år. Takk for brev. Du skriver at du har det vondt og at du er mye lei deg. Du skriver at du gråter og at du ikke føler deg bra. Det kan høres som om du har kommet i et nytt miljø med nye venner og at det har gjort at du endret deg. Du skriver at du har forandret deg til den du er. Så flott!! Kanskje det betyr at du har innsett hvem du egentlig passer sammen med og at du har sluttet å late som om du er noen annen. Det kan da være tøft og sårt å se at de som du trodde var dine venner ikke var glad i deg. Det er forståelig. Uansett er det modig av deg å ta dette steget. Spør også deg selv hvorfor det er så viktig å høre på hva de har å si. Tenk tanken at du er glad for å bli kvitt dem? Spør deg selv hvem som gir deg energi og hvem som stjeler energi fra deg. De som stjeler energi skal man vurdere å kvitte seg med.

Du er helt i starten på puberteten og det kan oppleves som ganske dramatisk for mange. Fra å være en trygg og stabil person blir du plutselig både usikker og redd. Det henger sammen med hormonene. Det er vanlig og det er store variasjoner mellom personer i den alderen. Noen sliter veldig mens andre har det relativt greit. Barn og ungdom kan være ganske brutale mot hverandre og si ting de egentlig ikke mener men som kan få store konsekvenser fra den som mottar kommentarer og utsagn. Du skriver at du ikke ønsker å snakke med læreren din eller noen andre. Vi mener at det er veldig viktig å gjøre nettopp det. Det betyr ikke at du skal snakke med hvem som helst men en som du har et godt forhold til å som du kan stole på. Hvem fins i din omgivelse som du har et slikt forhold til? Er det noen i familien eller har du et eldre søsken? Å gå alene med alle tunge og destruktive tanker er skadelig . En grunn til det er at den indre røsten ikke får noen motargumenter. Å holde ting for seg selv kan føre til at de negative tankene får overtaket på en grunnløs måte. Vårt tips er at du snakker med noen slik at du kan få inn noen nye tanker. Håper dette hjalp litt.Hilsen teamet på RBUP, i samarbeid med ung.no

(RBUP - Regionsenter for barn og unges psykiske helse)

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om #Ikkegreit
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om #ikkegreit