Hopp til hovedinnholdet

Føler meg presset til å kutte meg..

Gutt 14 år
 

Spørsmål

Hei, jeg heter Christian og går i 9.klasse. Helt siden barneskolen har jeg vært "Emo". Ikke alle vet hva det er, men hvis dere vet det blir jeg glad hvis dere svarer meg... Saken er: jeg tenker nå at hvis man føler at noe hjelper, så gjør man det... Jeg føler meg presset til å kutte meg..

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for at du tar kontakt med oss. Det er leit å høre at du føler deg presset til å kutte deg. Da er du sikkert fortvilt og slik jeg forstår deg er du på leting etter noe som kan hjelpe. Da er det fint at du skriver til oss, og jeg håper det kan bli begynnelsen på at du klarer å finne noe som hjelper deg. 

Det å leve med tanker om selvskading kan være slitsomt og det kan ta opp mye energi. Det å skade seg selv er for de aller fleste et forsøk på å få utløp for kraftige følelser som nesten ikke er til å holde ut. Da blir kutting en slags måte å prøve å takle følelsene på. Det som er problemet for de fleste jeg har møtt som kutter seg, er at de vonde følelsene kommer tilbake og at de egentlig bare får et ekstra problem med det at de kutter seg. Det følger gjerne med mye bekymring og skamfølelse og man blir usikker på hvordan komme seg ut av vanskene. Mage forklarer at de nesten føler seg avhengige av å kutte seg, og da kan det være veldig vanskelig å stoppe med det på egen hånd. Les gjerne mer om selvskading her og i artiklene under dette svaret, der får du både informasjon og råd som du kanskje finner nytte av.

Jeg vet ikke hvordan du kjenner deg igjen i det som er beskrevet over, men uansett hvis du kjenner på en trang til å kutte deg så håper jeg at du er motivert til å finne en å snakk med. Du er ikke alene om å streve med slike vansker, og helsepersonell kjenner til gode måter å gi hjelp på for at man kan få det bedre. 

Har du noen du kan prate åpent med allerede? En i familien, en voksen på skolen eller andre? Da er det lurt å begynne med å ta det opp med ham eller henne. 

Du kan også dra innom helsesøster på skolen din, hun har taushetsplikt og kan lytte til deg og skaffe deg hjelp og støtte. Du fortjener noen som du kan dele de vonde følelsene med, og da er det bra å ha en trygg voksen som kjenner til hvordan du har det. Siden helsesøster er på skolen kan det være bra å ha henne på laget, for da kan du gå til henne hvis du har en ekstra tung dag.

Det er også noe som heter helsestasjon for ungdom, dit kan du gå uten å ha bestilt time først. Du kan bare stikke innom i åpningstiden (ligger sikkert på hjemmesiden til din kommune), og så får du snakke med helsepersonell, De er vant til problemstillinger slik som du tar opp, og kan gi deg god hjelp.

Hvis du bare har lyst å prate med noen helt anonymt, så kan du begynne med å ta kontakt med alarmtelefonen for barn og unge på nummer 116 111, det er gratis og du forplikter deg ikke til noe ved å ringe dit. 

Jeg ønsker deg alt godt fremover. Det er ikke enkelt å være følsom og kjenne på mange triste og vonde følelser. Du beskriver at du er Emo, og selv om du har denne identiteten så syns jeg det hadde vært bra om du kunne dele litt av følelseslivet ditt med en som gir deg troen på at du kan takle vansker på en måte som ikke innebærer at du må kutte deg. 

Lykke til!

hilsen psykologen

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Selvskading - sett ord på det

Trist jente (colourbox.com)

Det kan være vanskelig å forstå hvorfor noen vil påføre seg selv kutt og sår. Selvskading er et emne som kan være vanskelig å snakke om, men åpenhet er ofte det beste.

Les mer

Har du arr?

Arr på en arm (colourbox.dk)

Ett arr, mange arr, dype arr, grunne arr. Hvordan vil de bli og hva kan gjøres?

Les mer

Snakk med foreldrene dine om vanskelige ting!

Jente prater med faren sin (colourbox.com)

Er det vanskelig å snakke med foreldrene dine om personlige ting? Det er ikke så rart. Jo eldre du blir, jo mer avstand opplever du nok til dem og det er normalt. Men foreldre er ikke like håpløse som du tror.

Les mer

Oversikt over gode hjelpetjenester

Jenter bruker mobilen sin (colourbox.com)

Her finner du oversikt over gode hjelpetjenester for deg som har det litt vanskelig for tiden, eller deg som har spørsmål om alt fra problemer hjemme, alkohol, kropp og helse, til verneplikt og førerkort.

Les mer

- Jeg synes det er vanskelig å takle vonde følelser

Trist gutt (colourbox.com)

Jeg synes ikke det er så lett hele tiden. Noen ganger føler jeg at jeg er deprimert, men jeg tror kanskje jeg er lei meg. Hvordan skal jeg klare å komme meg ut av en vond følelse?

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om #Ikkegreit
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om #ikkegreit