Hopp til hovedinnholdet

Jeg har autisme.

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hei, eg er ei jente på 15. Eg har autisme og er ein elev med spessielle behov, eg har også assistentar på meg i timane. Eg har det vanskeleg på skulen, noko som dei voksne veit. Eg sliter som dei fleste autistar med den sosiale biten, eg føler meg ofte einsam og eg er dårleg på å få venner. Eg hsr nokre få men dei er ikkje alltd nok for meg. Eg føler ofte at eg ikkje er ein av dei i klassen, at eg ikkje passar in. Dei er snille med meg det er ikkje det, men det er noko eg ikkje har fortalt. Eg sliter for det første med eit vondt minne fra mellomsteget. Eg er redd for at folk skal byrje å plage meg eller mislike meg for at det skal skje ting bak ryggen på meg som eg ikkje merkar. Eg har også problemar med sinne mitt. Eg blir så lett sint inni meg, i hvertfall viss noko plagar meg. Da ender eg som regel opp med å havne i trøbbel. Eg er også rampete fordi eg er redd for at eg skal bli usynelig igjen. Har dokke nokre nokon gode råd? Eg beklagar at det vart så langt, takk om dykk hjelper :D

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente, 15 år.

Takk for at du skriver til ung.no.


Jeg forstår, ut fra det du forteller at du sliter, og det er trist å høre.
Det å ha autisme kan gjøre at man har utfordringer på ulike områder. Du sliter med det sosiale, du blir lett sint, og du føler at du ikke er en del av klassen, for å nevne noe.

I den situasjonen du er så håper jeg at de voksne som skal støtte deg på skolen virkelig gjør dette.

Det høres ut som at du har opplevd noe som gjorde at du følte deg usynlig, og sånn vil du ikke at det skal bli igjen.

Jeg tenker at det er bra at du tenker dette.

Imidlertid er det, som du jo selv forstår, ikke så lurt å være rampete. Det blir viktig at du finner andre måter du kan bli synlig på.

Jeg tenker at det kan være en ide å snakke med helsesøster for å snakke om det du opplevde på mellomtrinnet, og for å se på de utfordringene du står i.

I tillegg kan det å snakke med noen føre til at du får bearbeidet det du tenker i forhold til at du har autisme.

Jeg tenker at det er viktig at du ikke lar det at du har utfordringer i forhold til det sosial bli slik at du tenker at du ikke kan lære deg å være noe mer sosial.

Tenk at du må øve deg, og at de rundt deg bryr seg om deg, slik du er.

Kan hende er det utfordrende, men det er viktig at du ikke isolerer deg, og det er viktig at du tenker at du er god nok.

Det å ha en aktivitet eller en fritidsinteresse vil også kunne gjøre at man får venner. Da er man med på noe hvor man treffer andre med like interesser som man selv har.

Når det gjelder sinne så anbefaler jeg at du tenker over hva det er som gjør at du blir så sint. Hva tenker du, og hva føler du?

Kan du gå unna hvis du blir sint, slik at du kan roe deg ned?

Det kan høres ut som at du har noen tanker om deg selv som preger selvbilde ditt. Ved å få hjelp til å endre tankemønsteret ditt vil du kunne se på deg selv på en annen måte. Da blir det lettere å ikke tenke at andre tenker eller sier stygge ting bak ryggen din.

Lykke til!

 

 

Vennlig hilsen helsesøster

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Selvtillit og selvfølelse

Fornøyd gutt (colourbox.com)

Har du dårlig selvtillit eller selvfølelse? Hva er forskjellen på de to, og hvordan kan du få god selvfølelse og passe god selvtillit?

Les mer

Lær å takle vanskelige situasjoner og vonde følelser

Du kan lære deg metoder for å takle vanskelige situasjoner. Om du lærer deg å ta bedre styring over tankene dine, kan du få kontroll over hva du skal gjøre når følelsene er sterke eller vonde.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om #Ikkegreit
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om #ikkegreit