Hopp til hovedinnholdet

Jeg har problemer med å sove over til venner. Hva skal jeg gjøre?

Jente 16 år
 

Spørsmål

Hei eg sliter med og overnatte hjå venner, det går liksom heilt fint til me skal leggja oss. Då kjenner eg at eg blir redd å stressa og får aldri sove. Liggjer oppe heile natta, då får eg panik og begynner å grine. Foreldrene mine seier det vil gå over, men eg trur ikkje da!! Hjelp meg kva skal eg gjera?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

 

Forstår at det må være vanskelig å få panikk når du sover over hos andre. Dette høres ikke greit ut. Du forteller at panikken starter når dere skal legge dere. Det må være utrolig slitsomt og ha det følt og ikke få sove. Slik skal du ikke ha det. Det er ikke greit.

Jeg tenker at det er viktig at du får hjelp. Du sier at du har snakket med foreldrene dine og det er bra. Selv om de forsikrer deg at dette kommer til å gå bra, så skriver du at du selv ikke tror på det. 

Tren på å sortere tankene og følelsene dine. Hva er det som skjer når du får panikk og blir lei deg. Skriv ned hvordan det er, hva du tenker kan hjelpe deg til å få det bedre og få slutt på panikkanfallene. Finn ut hva du kan gjøre for at dette skal gå over. Jeg vil anbefale deg å bruke psykologisk førstehjelp og trene på å bruke hjelpehånden. Se artikkel "Kaos i hodet og følelser som koker".

Hjelper ikke dette vil jeg anbefale deg å snakke med helsesøster på skolen din eller fastlegen din. Det kan også hende at du har behov for å snakke med psykolog. Du kan også bruke helsestasjon for ungdom i kommunene der du bor. 

Jeg legger artikler under svaret som du kan lese og ønsker deg lykke til.

Hilsen Helsesøster.

I samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Søvn er viktig!

Trøtt jente (colourbox.com)

Mye trøtt og sliten? Irritabel og ukonsentrert også kanskje? Du er ikke alene om det. Som regel skyldes det rett og slett for lite søvn. Husk å skru av alle skjermer en time før du legger deg.

Les mer

Panikkangst

Jente får angst på gata (colourbox.com)

Panikkanfall er noe alle kan oppleve å få. Det er ikke farlig, men veldig ubehagelig. Har du litt mer kunnskap om hva som skjer i kroppen ved panikkanfall, kan det være til hjelp.

Les mer

Kaos i hodet og følelser som koker?

Frustrert og lei gutt (colourbox.com)

Ro deg ned og skaff deg oversikt over situasjonen. Lær deg litt "psykologisk førstehjelp" og bruk hjelpehånden for å rydde i tankene.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Fastlege

Venteværelse hos fastelegen (foto: ung.no)

Fastlegeordningen gir alle innbyggere i Norge rett til å ha en allmennpraktiserende lege som sin faste lege. Frem til du er 16 år skal besøk hos fastlegen være gratis og etter at du er 16 år kan du selv bytte fastlege.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om #Ikkegreit
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om #ikkegreit