Hopp til hovedinnholdet

Har fått ny mattelærer og dårligere mattekarakterer. 

Jente 13 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg er ei jente i 8.klasse som har et stort problem. Jeg har blitt utrolig dårlig i matte og jeg er ikke sikker på hvorfor. I 7.klasse var jeg utrolig god i matte, jeg fikk alt riktig på prøver og fikk komplementer av læreren som mattegeni. Men i år har jeg fått en ny lærer i matte og han er utrolig dårlig i det. Han forklarer ALDRI det han gjør og er alltid sur. Alle de andre klassene har såå kule og snille mattelærere, men vi har en som ikke forklarer det han gjør og går aldri gjennom stoffet. Jeg vet ikke hva jeg skal gjøre jeg får 3-ere i matte nå og min gamle mattelærer som ga meg komplementer er skikkelig skuffa. Han er god i matte men han gidder aldri å vise oss hvordan vi skal gjøre det og når han gjør det så forklarer han ikke og gjør alt på 5 sekunder. Og det er ikke sånn at jeg ikke har sagt ifra til andre lærere men ingen bryr seg. Hva i alle dager skal en som meg med 6-ere i alle fag untatt matte gjøre???

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei og takk for spørsmål! 

Det var kjipt å høre at du opplever det sånn. Det er ikke noe gøy å se at karakterene faller. 

Aller først synes jeg du skal prøve å få til en skikkelig prat med han. Fortell læreren at du vil stå på ekstra framover, men at du trenger hjelp og tips til hvordan du kan jobbe best mulig. Læreren kjenner ditt nivå i matte og kan finne gode oppgaver og pensum du bør øve på som er tilpasset ditt nivå, i tillegg til å gi deg tilbakemeldinger på arbeidet ditt, og hjelpe til med å heie deg fram underveis. Dette er lærerens jobb, så ikke gi deg! Gode tilbakemeldinger vil nemlig gjøre jobbingen din mer effektiv og mer rettet mot de delene av pensum som du trenger å bruke mest tid på. Kom gjerne også med egne forslag til hvordan undervisningen kan tilpasses deg bedre. Du har sikkert følt litt på hva som fungerer og som du lærer av, og i hvilke tilfeller du ikke får noe ut av undervisningen.

Hvis du opplever at dette ikke føler frem, kan du vurdere å klage på læreren. Den eneste veien å gå er å ta opp problemer som dette med skolens ledelse, rektor og avdelingsledere. De er jo ikke tilstede i klasserommet, og kan derfor ikke vite om at det fungerer såpass dårlig. Men de har ansvar for at det fungerer. Enten må de gi denne læreren veiledning og oppfølging slik at han fungerer, eller så må de finne en ny.

Det er lurt å samles og notere ned hva dere i klassen er misfornøyde med. Det er best at elevene skriver under, for anonyme klager vil ikke komme noen vei. Det er også lurt å velge en tillitsvalgt eller lignende som kan ta med seg klagen til ledelsen. Det kan bidra til å gjøre det mindre personlig, fordi den tillitsvalgte da kan snakke på vegne av de andre elevene, i stedet for å måtte klage selv.

Husk å være tydelig på hva dere krever. Krev at skolen gjør noe med saken, ikke bare lover at de skal ta det opp. Be dem for eksempel komme og observere en time.

Håper dette var til hjelp. Se mer i artiklene under dette svaret!

Med vennlig hilsen utdanningsrådgiveren, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Slik klager du på karakteren

Tall 1-3 tegnet i sanden (colourbox.com)

Misfornøyd med en karakter? Husk at du kan klage på både standpunktkarakterer og eksamenskarakterer. Hvilke frister gjelder og hvordan skal du gå fram?

Les mer

- Jeg blir urettferdig behandlet av læreren min

Frustrert jente foran PCen (colourbox.com)

Læreren min blir alltid sint på meg og gir meg dårligere karakterer enn jeg fortjener. Hva kan jeg gjøre?

Les mer

Hvordan få bedre karakterer?

Gutt foran PC (colourbox.com)

Det er ikke alltid lett å oppnå gode karakter, men hvordan kan du gjøre det bedre enn sist? Få tipsene her.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om #Ikkegreit
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om #ikkegreit