Hopp til hovedinnholdet

Flytte til mamma og begynne på ny skole?

Jente 13 år
 

Spørsmål

Jeg skal kansje flytte med mamma og må begynne på ny skole og sånt. Men pappa vil ikke og mamma sier at det er bedre hos henne(jeg er 13 år) og jeg vet ikke va jeg skal si!!!

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for at du skriver til oss. Ut ifra det du skriver høres det ut som at foreldrene dine er skilt. Og det høres ut som at diskusjonen om hvor du skal bo er noe foreldrene dine driver med uten at du er ordentlig involvert!

Jeg syns mammaen og pappaen din må minnes på at i en skilsmisse har foreldre et ansvar for å samarbeide om å ta avgjørelser til barnets beste - i forhold til både bosted og selvsagt også alle andre ting. I barneloven står det at om du er over 12 år, skal det legges stor vekt på hva du selv ønsker når det gjelder hvilken forelder du vil bo hos. Det står skrevet blant annet: "En avgjørelse om samvær skal først og fremst rette seg etter det som er best for barnet eller den unge, ikke hva foreldrene ønsker. Jo eldre du blir, jo sterkere grunner skal det til for å beslutte en samværsordning du ikke ønsker, eller ta fra deg et samvær som du helst ønsker å fortsette."

Med dette mener jeg at det skal mye til før foreldrene dine kan bestemme noe annet enn hva du ønsker. Det er DU som er sjefen i ditt liv og din stemme er viktig! DU skal bli hørt når det er snakk om hvor du skal bo. Så det jeg lurer på er hva du helst vil, innerst inne? Hvis det er slik at mamma og pappa skal bo så langt fra hverandre at du må velge ett av stedene som "hovedhjem" på grunn av skole, er det viktig at du tar valget om hvor du tror du vil trives best nå. Dette handler selvsagt ikke om hvor glad du er i mamma og pappa - jeg er sikker på at du er like glad i dem begge to! Det er ikke din skyld at du blir tvunget til å velge, det er skilsmissen sin skyld. Og det tror jeg at mamma og pappa vet godt og forstår at er vanskelig for deg. De må støtte deg i alt du står i nå!

Noen ganger har man veldig lyst til å bli der man allerede bor fordi det er trygt og bra. Noen andre ganger kan det være deilig å få flytte vekk fra det gamle og glede seg over å oppleve noe nytt. Hvordan er dette for deg nå? Tenk litt over det og snakk med mamma og pappa om det! Og vis de gjerne svaret jeg har skrevet her, hvis det blir vanskelig å prate.

Forhåpentligvis vil de ta deg på alvor og legge til rette for at du kan bo fast der DU helst vil fremover. Så kan det jo hende du vil gjøre om på det på et senere tidspunkt. Det viktigste er at du forteller om hvordan du har det NÅ om dagen og at finner en løsning som passer ut ifra hva DU ønsker nå.

Les gjerne artiklene jeg har lagt ved, de handler om noe av det du tar opp. Jeg legger også ved en oversikt over hvor du kan søke hjelp, dersom det fortsetter å være vanskelig og du vil snakke med noen som kan hjelpe deg.

Vennlig hilsen familieterapeuten

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Råd til deg som har to hjem

Jente pakker kofferten sin (colourbox.com)

Foreldrene dine er glad i deg, men ikke i hverandre lenger. De bor hver for seg, og du flytter imellom. Du vil at alle skal ha det bra. Og helst vil du ha det bra selv også, men hvordan få til det?

Les mer

Oversikt over gode hjelpetjenester

Jenter bruker mobilen sin (colourbox.com)

Her finner du oversikt over gode hjelpetjenester for deg som har det litt vanskelig for tiden, eller deg som har spørsmål om alt fra problemer hjemme, alkohol, kropp og helse, til verneplikt og førerkort.

Les mer

Snakk med noen om foreldrenes samlivsbrudd

Jente er fortvila (colourbox.com)

Selv om skilsmisse er vanlig i dag, kan det likevel være vondt for den enkelte! Skulle DU ønske du hadde noen andre å snakke med som også har opplevd skilsmisse? På mange skoler i landet kan du det.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om #Ikkegreit
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om #ikkegreit