Hopp til hovedinnholdet

Jeg er gravid og skal ta abort. Bør jeg si ifra til foreldrene mine?

Jente 17 år
 

Spørsmål

Hei jeg har gjort noe som ikke er greit å vekk ikke hva jeg skal gjøre. Jeg var i utlandet og drakk lit ikke mye men litt. På hotele jeg lå på var det en gutt på 15 år som så ut som en 18 åring. Jeg var med han og drakk litt også og serverte han drikker med alkohol. Jeg hadde også sex med han å jeg sa unskyld til foreldrene at jeg gidde han alkohol for jeg viste ikke alderen hans men jeg er gravid og tar abort. Jeg har telefon nr til en av foreldrene. Burde jeg si ifra? å jeg ville ikke ha sex det var han som ville ha det. Burde jeg si ifra til mine foreldre?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Du skriver at du er gravid og har bestemt deg for å ta abort. Jeg forstår det slik at du lurer på om du skal si dette til foreldrene dine eller foreldrene til han som du er gravid med.

Det er opp til deg om du ønsker å fortelle det til andre at du tar abort. Det er ikke noen du må fortelle til andre, det er du som bestemmer om du ønsker det. Tenk over hva som er best for deg i forhold til dette. Forstår at det er vanskelig for deg nå. 

Det er fint at du har beklaget til foreldrene til gutten på 15 år at du serverte han alkohol. Selv om han så eldre ut enn 15 år så er det ikke greit at du serverte han alkohol eller at dere hadde sex. Både du og han er under aldersgrensen for å nyte alkohol og han er under den seksuelle lavalderen.

Om du ønsker å fortelle gutten eller foreldrene til gutten at du er gravid og skal ta abort så er det din beslutning. Det samme gjelder om du ønsker å informere foreldrene dine om at du er gravid og har planlagt å ta abort. Uansett så er det du som skal tar avgjørelsen i forhold til det å ta abort. Når du er 17 år er du helsemessig myndig så ingen andre får informasjon om du tar abort når du ikke ønsker å dele det med andre.

Jeg tenker at det kan være greit for deg å snakke med noen om hvordan du har det nå. Da kan det være fint om du snakker med foreldrene dine eller noen andre du stoler på. Ikke gå alene med det du opplever nå. Er det vanskelig for deg å snakke med noen du kjenner så kan du ta kontakt med en hjelpetelefon, helsestasjon for ungdom eller fastlegen din. Du kan også ta kontakt med skolehelsetjenesten og snakke med helsesøster der.

Alle som vil snakke eller skrive om livets utfordringer kan ta kontakt med Hjelpetelefonen . Dette er et døgnåpent tilbud der man kan snakke om enklere eller vanskeligere tema. Det er gratis å ringe 116 123 Det er et fint tilbud.

Rådgivningstjenesten for ufrivillig gravide, Amathea. Anbefaler deg å gå inn på Amahea sine sider.

Du kan selv bestille abort på sykehuset du tilhører om du ønsker det. Du kan også gå gjennom fastlegen eller bruke helsestasjon for ungdom.

Legger artikler under svaret som du kan lese.

Ønsker deg alt godt.

 

Hilsen Helsesøster.

I samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Oversikt over gode hjelpetjenester

Jenter bruker mobilen sin (colourbox.com)

Her finner du oversikt over gode hjelpetjenester for deg som har det litt vanskelig for tiden, eller deg som har spørsmål om alt fra problemer hjemme, alkohol, kropp og helse, til verneplikt og førerkort.

Les mer

Abort

Trist jente (colourbox.com)

I Norge har kvinner rett til å bestemme selv om de vil ta abort. Dette gjelder til og med 12. svangerskapsuke.

Les mer

Seksuell lavalder - hva sier loven?

Par i senga (colourbox.com)

Den seksuelle lavalderen i Norge er 16 år. Den skal beskytte barn og ungdom mot overgrep fra voksne. Den beskytter også barn og ungdom mot å ha sex før de er klare for det fysisk og psykisk.

Les mer

Helsestasjon for ungdom

Gutt hos legen (colourbox.com)

Helsestasjon for ungdom er et GRATIS tilbud til ungdom. Der kan du få veiledning om prevensjon og seksuell helse. Du kan også kan få hjelp innenfor psykisk helse og svar på andre helsespørsmål.

Les mer

Fastlege

Venteværelse hos fastelegen (foto: ung.no)

Fastlegeordningen gir alle innbyggere i Norge rett til å ha en allmennpraktiserende lege som sin faste lege. Frem til du er 16 år skal besøk hos fastlegen være gratis og etter at du er 16 år kan du selv bytte fastlege.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Snakk med foreldrene dine om vanskelige ting

Jente prater med faren sin (colourbox.com)

Er det vanskelig å snakke med foreldrene dine om personlige ting? Det er ikke så rart. Jo eldre du blir, jo mer avstand opplever du nok til dem og det er normalt. Men foreldre er ikke like håpløse som du tror.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om #Ikkegreit
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om #ikkegreit