Hopp til hovedinnholdet

greit at en venn fingret meg da jeg sov?

Jente 14 år
 

Spørsmål

jeg våknet av at en venn av meg fingret meg, er det greit? Jeg var ganske sur, men sa det ikke til han, fordi jeg ikke visste om jeg overreagerte..

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for at du tok kontakt om dette. Det å våkne av at en venn fingret deg var nok ikke en grei opplevelse. Du skriver at du lurer på om dette var greit. Uten å kjenne deg, din venn eller relasjonen mellom dere bedre kan jeg bare svare generelt.

Det er slik at når to personer skal gjøre noe intimt sammen, så skal begge være enige om det. Hvis en person sover, eller for eksempel er for beruset til å si nei så skal ikke den andre gjøre noe. 

Du beskriver at du var sur, og da tenker jeg at du ikke følte deg komfortabel med det vennen din gjorde. Det er ikke feil å reagere på noe sånt. Det er bra å si i fra om hvor grensene går. Din venn har dessuten selv ansvar for å ikke utsette deg for slike tilnærmelser uten at du har gitt ditt samtykke først.

Du kan lese mer om dette og tips til hva du kan gjøre i artiklene nedenfor. 

Hvis du kjenner at denne opplevelsen plager deg nå i ettertid, så skal du ikke nøle med å ta kontakt med helsesøster på skolen din eller en annen voksen som du stoler på.

Hos helsesøster eller på helsestasjon for ungdom kan du snakke åpent om det som skjedde. Helsesøster kan gi råd og er vant til å møte unge i vanskelige situasjoner. Alt helsepersonell har taushetsplikt, slik at det du forteller ikke kommer videre.

Det er mange som føler seg lettet etter å ha snakket med noen om vonde opplevelser, og det hjelper å sortere tanker og følelser sammen med noen. Da blir ofte vanskelige ting lettere å leve med, og man kan få tips til hva man kan gjøre med det. 

Jeg ønsker deg lykke til videre. Husk at det er du som bestemmer over din egen kropp og du har rett til å sette grenser som andre er nødt til å respektere. 

 

 

hilsen psykologen

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hva er samtykke til sex?

Skal vi ha sex? Ja eller nei?

Det er lov å ombestemme seg, også når du starter en seksuell aktivitet. Lær deg å tyde den andres signaler, og pass på at du er tydelig selv. Lær her hva samtykke til sex egentlig er.

Les mer

Chat om seksualitet og få svar om prevensjon i chatbot

Sex og samfunn

Lurer du på noe om seksualitet, seksuell helse eller prevensjon? Da kan du få svar på chat med fagpersoner eller chatbot'en på Sex og samfunn.

Les mer

Seksuelle rettigheter

Du har rett på et godt seksualliv

Visste du at menneskerettighetene også gir deg seksuelle rettigheter?

Les mer

Snakk med foreldrene dine om vanskelige ting

Jente prater med faren sin (colourbox.com)

Er det vanskelig å snakke med foreldrene dine om personlige ting? Det er ikke så rart. Jo eldre du blir, jo mer avstand opplever du nok til dem og det er normalt. Men foreldre er ikke like håpløse som du tror.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om #Ikkegreit
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om #ikkegreit