Hopp til hovedinnholdet

Jeg var med familien min da en mann plutselig kysset meg på kinnet. Han gliste ekkelt da han ble tilsnakket av faren min. Nå er jeg redd i nærheten av menn med mørk hud. Hvordan kan jeg komme meg videre?

Gutt 14 år
 

Spørsmål

Hei idag så var jegmed faren min og søsteren min da en mann plutselig tok tak i meg og kysset meg på kinnet, denne mannen var helt ukjent for meg og da faren min skulle snakke med ham gliste ham ekkelt og man kunne se de skjeve tenne komme ut. Helt siden det har jeg nå vært veldig redd nær mørkhudende og jeg er selv. Dette har aldri sjkedd med meg før. Hvordan kommer jeg meg videre?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Gutt 14 år. Takk for at du skriver til Ung.no.

Det du har vært utsatt for heter fysisk trakassering i form av kyss. Dette er regulert med lovverk og den som utfører en slik trakassering kan bli straffet av politiet. Jeg legger ved en artikkel der du kan lese mer om dette.

Ut i fra det du skriver virker det som om denne personen som kysset var en helt fremmed, slik at dere ikke vet hvem dere kan anmelde til politiet. Det kan allikevel være aktuelt å kontakte politiet og fortelle hvordan han så ut. Denne personen kan gjøre dette igjen mot andre barn/ungdommer.

Etter en slik vemmelig opplevelse for din del, er det naturlig at man reagerer med redsel i etterkant i liknende situasjoner. Du forteller at du blir redd når du ser menn med mørk hud.

Du skal vite det at en slik redsel vil bli mildere med tiden. Det kan ta tid, kanskje to-tre år. Etter hvert vil du ikke lenger føle redsel når du er i lignende situasjoner. Å glemme er faktisk en av menneskets beste evner.

Ønsker du å raskere tenke positivt og å bli mindre redd har jeg to råd til deg. Det ene er å snakke med helsesøster. Å snakke om det som man er redd for, samtidig som du får tilbake meldinger på at mørkhudete menn stort sett ikke er skummle vil kunne hjelpe deg til å bli trygg.

Den andre måten du kan bli mer trygg i hverdagen på er å lære værktøyet Psykologisk førstehjelp. Jeg legger ved en artikkel der du kan les mer om dette værktøyet.

Lykke til!

 

Vennlig hilsen Helsesøster

 

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Kaos i hodet og følelser som koker?

Frustrert og lei gutt (colourbox.com)

Ro deg ned og skaff deg oversikt over situasjonen. Lær deg litt "psykologisk førstehjelp" og bruk hjelpehånden for å rydde i tankene.

Les mer

Seksuell trakassering

Jente sier stopp med hånda (colourbox.com)

Har du blitt klådd på ufrivillig, blitt kalt hore, horebukk eller andre seksuelle skjellsord? Mange rapporterer at de har opplevd dette og annen form for seksuell trakassering og seksuell tvang.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om #Ikkegreit
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om #ikkegreit