Hopp til hovedinnholdet

Hvordan kan jeg hjelpe kompisen min, og hvordan kan han hjelpe seg selv? Foreldrene har skilt seg, forholdet han var i er slutt og han har forsøkt å ta selvmord. 

Jente 15 år
 

Spørsmål

hei. Jeg har en nær kompis som har det vanskelig. Foreldrene har nettopp skilt seg og han gikk nettopp ut i fra ett seriøst forhold med venninna mi. Han ligger for øyeblikket på sykehuset etter at han prøvde å ta selvmord. Jeg bare lurer litt på hva jeg kan gjøre for at han skal få det bedre med seg selv og hva eventuelt han kan gjøre for å få seg vekk fra disse tankene om seg selv. Vi begge har vært i samtale med flere hjelpetjenester men vi synes ikke svarene vi har fått har hjulpet oss personlig.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente 15 og takk for at du skriver til oss! 
Så heldig kompisen din er som har deg! Du lurer på hva du kan gjøre for kompisen din, og på hva han kan gjøre selv. Du skriver at han har foreldre som har skilt seg, forholdet han var i er over og at han har forsøkt å ta selvmord og er innlagt. Som venn er mitt råd til deg å fortsette og gjøre hva du allerede gjør: vær en god venn som bryr seg. Vis at du er der for kompisen din og spør ham hva han trenger/ønsker fra deg. Man kan lett kjenne seg maktesløs for man vil så gjerne hjelpe og "fikse", kompisen din må allikevel leve sitt liv, men du kan være en god støtte. Du skriver at du lurer på hva kompisen din kan gjøre for å komme vekk fra disse (negative og vonde?) tankene om seg selv, og jeg vil foreslå at han prøver ut psykologisk førstehjelp. Dette er også noe dere kan gjøre sammen om han ønsker det. Psykologisk førstehjelp handler om å ta styring/kontroll over egne tanker, da hva man tenker påvirker hva man føler og gjør. I artikkelen jeg har lagt ved - kaos i hodet og følelser som koker- står psykologisk førstehjelp og hvordan det brukes nærmere beskrevet. Håper dette var til hjelp, ta gjerne kontakt med oss igjen! 
 
Vennlig hilsen psykologen
 
Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Vennen min har det vanskelig - hvordan kan jeg hjelpe?

Trøster venninne (colourbox.com)

Ser du at en av vennene dine har det vanskelig? Har en venn betrodd seg til deg om noe som gjør deg bekymret? Slik kan du hjelpe.

Les mer

Hvordan kan du støtte en venn i sorg?

Trist gutt (colourbox.com)

Det er ikke lett å vite hvordan man skal oppføre seg overfor noen som opplever sorg. Her får du noen tips til hva DU kan gjøre.

Les mer

Kaos i hodet og følelser som koker?

Frustrert og lei gutt (colourbox.com)

Ro deg ned og skaff deg oversikt over situasjonen. Lær deg litt "psykologisk førstehjelp" og bruk hjelpehånden for å rydde i tankene.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om #Ikkegreit
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om #ikkegreit