Hopp til hovedinnholdet

Lærere overfalt meg og kløp meg og jeg lærte ikke det jeg skulle.

Gutt 15 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg er en gutt på 15 år som går i 10. klasse nå. Jeg har veldig dårlige minner fra barneskolen. Der ble jeg satt inn på et lite grupperom med en lærer i 6. og 7. klasse. Der ble jeg overfalt av lærere osv. Jeg fikk mange blåe og gule merker pga de kleip og holdte meg hardt. Mens når jeg kom høyere opp ble jeg satt på et rom med psykiske utviklingshemmede. Noe jeg ikke trivdes med. Jeg hadde også angst alle årene pga tøff barndom før jeg begynte på skolen. Men den ble enda værre da. Jeg var ikke sammen med klassen i det hele tatt de siste årene. Det betyr at jeg også at jeg mistet ALLE vennene mine. Jeg ble alltid forfulgt av en assistent i skoletiden. Jeg satt nesten hele tiden inne på grupperommet utnom da vi skulle gå ut. Jeg fikk også veldig enkle skoleoppgaver som var langt under det pensumet jeg egentlig skulle lære. Jeg var på en annen skole i 2 måneder og der var det mye bedre, og der lærte jeg ting. Jeg lurer på om jeg har krav på noen form for erstatning?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for at du tar kontakt! Det er kjedelig å høre at du har så dårlige minner fra barneskolen!

Det er ikke lov at lærere overfaller deg og klyper deg. Lærere har ikke lov til å bruke vold. Men de har lov til å stoppe en elev fra å skade seg selv eller andre. I dramatiske tilfeller kan det at en lærer holder en elev fra en annen føre til f. eks. blåmerker uten at læreren kan klandres.

Du skriver at du ble plassert på rom med psykisk utviklingshemmede og fikk veldig enkle skoleoppgaver. Det høres ut som om du har fått spesialundervisning? Spesialundervisning blir gitt til elever som ikke lærer det de skal i vanlig undervisning. Eleven skal ha vært hos PPT først, se artikkel. Foreldrene må også si ja til at barnet deres får spesialundervisning utenfor klassen. Kan du ta en prat med foreldrene dine om hvorfor du ble plassert i liten gruppe? Kan hende har de noen gamle rapporter eller referater liggende fra skolen som viser hvorfor du fikk den undervisningen du fikk? Hvis ikke foreldrene dine har papirene, skal de ligge på skolen. Dere kan bestille kopi av papirene som ligger i din elevmappe.

Du skriver videre at du opplevde å miste vennene dine. Alle elever har rett til å kjenne seg trygge og å høre til. Det høres ut som om skolen har sviktet deg her i og med at du følte deg så alene.

Noen elever har fått erstatning hvis de ikke har lært det de skal på skolen, altså manglende opplæring. Andre har fått erstatning på grunn av at skolen ikke gjorde nok for å stoppe mobbing. De har måttet gå til rettssak mot kommunen skolen ligger i. De har fått hjelp av en advokat. Om du lurer på om du og foreldrene dine bør gå til sak, bør du ta en prat med foreldrene dine først. Dere kan også ta en prat med en advokat for å høre om advokaten mener det er vits i å gå til sak.

 

Lykke til!

Hilsen

Elev- og lærlingombudet i Oslo

i samarbeid med Ung.no

Finn ditt Elev- og lærlingombud på elevombudene.no

 

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Rett til spesialundervisning

Gutt får hjelp av lærer (colourbox.com)

Elever har rett til tilpasset opplæring eller spesialundervisning dersom de har behov for det. Her finner du informasjon om hva spesialundervisning er og hvem som har rett til dette.

Les mer

Pedagogisk-psykologisk tjeneste (PPT)

PPT skrevet på ei tavle (colourbox.com)

PP-tjenesten er for barn og ungdom som har en vanskelig opplærings- eller oppvekstsituasjon. Den hjelper skolene med å sikre at alle som trenger det får hjelp og støtte.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om #Ikkegreit
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om #ikkegreit