Hopp til hovedinnholdet

Hvordan få pappa til å slutte å utsette meg for passiv røyking?

Jente 13 år
 

Spørsmål

Hei jeg er en jente som har et ekkelt problem. Foreldrene mine er skilt og pappa var lei seg og begynte å røyke. Dette er mange år siden men nå hadde han akkurat sluttet, men en dag gikk han en med en venn lot nå røyker han hele tiden til og med inne når jeg er der. Helse søstervsier at jeg reagerer på røyk og han røyket en morgen og jeg fikk ikke puste. Klokken 06:30 måtte jeg sette meg ut i på verandaen for å kunne puste jeg ble iskald men er skjendet og tørr ikke si det. Jeg har også en søster som jeg er redd. Skal få feks kreft . Jeg er også redd for hann men mest av alt så får jeg virkelig ikke puste. Hilsen jente som trenger svar.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Du forteller at faren din røyker inne og at du reagerer på dette med pusteproblemer. I tillegg skriver du at du er bekymret for både helsa til faren og søsteren din. Du er redd for at røykingen kan føre til alvorlige sykdommer. Det virker for meg som at du bekymrer deg for mange ting på en gang. Jeg synes det er fint at du skriver til oss og også at du er modig som deler bekymringene dine. Jeg skjønner veldig godt at pappaen din sin røyking er et problem for deg og søsteren din.

Mange barn opplever dessverre det samme som deg. For å beskytte barn kom det i 2013 en lov som sier at barn har rett til et røykfritt miljø. Barn skal derfor ikke bli utsatt for passiv røyking, hverken hjemme eller på skolen, i bil eller på skolen. Passiv røyking er når man puster inn luft fra andres røyking.

De som har ansvar for barne må følge denne loven. Det er altså faren din sitt ansvar at du ikke skal utsettes for passiv røyking. Siden du reagerer med pusteproblemer på røykingen er det spesielt viktig at han tar hensyn til deg. Ingen vil straffe pappaen din på noen måte for at han røyker inne, loven er det vi kaller normativ. Det betyr at den skal påvirke folk til å ta gode valg og tenke seg om. 

Mange som røyker går og tenker på at de skulle/burde slutte og har dårlig samvittighet overfor både barna og seg selv. Samtidig syns mange det er vanskelig å slutte. Derfor utsetter de det, eller velger å ikke gå i gang med røykeslutt. Hvis faren din IKKE ønsker å slutte, bør han gå ut av huset hver gang han skal røyke. Hvis han egentlig har lyst å slutte, men ikke vet hvordan, kan du tipse ham om å ringe til oss på 800 400 85. Det er gratis.

Jeg forstår at du syns det er vanskelig å ta opp dette med faren din. Kanskje det ville være lettere å vise ham dette svaret? Du kunne for eksempel legge det på bordet og spørre om han kunne lese det mens du er på skolen eller han er på jobb? Da får han tid til å tenke litt. Du kan også vise svaret til helsesøster. Det er helsesøsters oppgave å kontakte foreldrene dine om nødvendig for å passe på at røyking ikke går utover helsen din. Jeg vet ikke om du har fortalt alt dette til moren din? Hvis ikke råder jeg deg til å gjøre det. Kanskje hun kan ta det opp med faren din?  

Når det gjelder bekymringen for din søster anbefaler jeg at du snakker med en voksen, for eksempel moren din eller helsesøster. Det er ikke godt å gå rundt å bekymre seg. Å få kreft på grunn av røyking er noe som vanligvis tar mange, mange år. Kanskje så mye som 20 år eller mer. Samtidig er det sånn at røyk skader kroppen, nettopp derfor har barn krav på en røykfri oppvekst.

Jeg ønsker deg lykke til og håper at du og faren din kan komme frem til en avtale som er til det beste for deg. Det beste for deg og søsteren din er absolutt at han ikke røyker inne. Det er viktig at han blir gjort oppmerksom/minnet på at det er ubehagelig og skadelig for dere at han røyker inne.

Vennlig hilsen Slutta 800 400 85.

 

 

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om #Ikkegreit
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om #ikkegreit