Hopp til hovedinnholdet

Så det jeg lurte på har han rett til å kreve penger til en 15åring når jeg går på skole og har ikke jobb å ikke 30.000?

Gutt 15 år
 

Spørsmål

Hei gutt på 15år som lurer på en ting. Fikk vite i dag at jeg er skyldig advokaten som familien min har ansatt for jeg mistet faren min 2år siden. Jeg og mine søsken er skyldig advokaten 30.000kr hver for at advokaten har jobbet og sett på saken. Så det jeg lurte på har han rett til å kreve penger til en 15åring når jeg går på skole og har ikke jobb å ikke 30.000?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Utgangspunktet i vergemålsloven er at mindreårige (personer under 18 år) ikke har rettslig handleevne, se § 9. Å engasjere en advokat vil kreve at man har rettslig handleevne. Derfor høres det litt rart ut at du skal bli krevd for 30.000 av advokaten.

Det finnes samtidig noen unntak fra utgangspunktet i vergemålsloven. Om dette tillefellet er et slikt unntak er vanskelig for meg å vite på bakgrunn av den informasjonen jeg har. Det kan kanskje være at oppdraget til advokaten forutsetter en slik ordning.

Du bør få hjelp til å finne ut av dette. Kanskje kan du få hjelp av din mor eller en annen voksenperson til å gå igjennom denne avtalen med advokaten. Dere kan kanskje snakke med Fylkesmannen, som er vergemålsmyndighet, om forholdet. De kan trolig hjelpe deg videre.     

Hilsen juristen, ung.no
Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om #Ikkegreit
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om #ikkegreit