Hopp til hovedinnholdet

Jeg sliter skikkelig, bestevenninna mi er sammen med en jeg liker skikkelig mye og jeg klarer ikke tenke klart

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg sliter skikkelig. bestevennina mi er sammen med en jeg liker veldig mye, og hun Vett det! Og etter det klarer jeg ikke tenke klart. Først var det bare søvn problem, så ble det verre med selvskading, tilslutt sluttet jeg og spise og har nå oppdaget at jeg har en spiseforstyrrelse som heter bulimi. Jeg har verken snakket med mamma eller pappa, eller helsesøster. Det er bare et par venner som Vett det. Jeg Vett ikke hva jeg skal gjøre, tårer verken snakke med mamma, pappa eller helsesøster. Og bestevenninna mi sklir bare i fra meg, hun velger heller og henge med han. Og jeg Vett ikke hva jeg skal gjøre. Ver så snill og hjelp

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for at du skriver til oss! Det høres ut som at du har det veldig vanskelig nå. Du forteller om hvordan situasjonen med bestevenninna di har satt i gang en hel rekke med problemer for deg, og det har blitt alvorlig.

Noen ganger kan sterke følelser, som f.eks sjalusi og avvisning, sette oss helt ut av spill og ta litt "kontrollen" på oss. Og sterke følelser kan gjøre oss litt "blinde" for å tenke nyttige tanker. Det høres ut som at du er inni en slags følelsesboble nå, som tar all energien din! Det kan være lurt å finne en vei ut av den. Så, hvordan sortere, hvordan snakke med noen om det du opplever? Et viktig første skritt er å forsøkte å kjenne igjen hvilke tanker du faktisk har om situasjonen og hva de forteller deg.

Noen tanker er nemlig svært lite hjelpsomme! Som disse: "jeg er helt verdiløs, venninna mi forlater meg for en gutt" - eller "gutten jeg liker vil heller ha venninna mi", ingen blir forelsket i meg, jeg er ikke bra nok". Når slike tanker får fyke rundt i hodet og lage kaos, blir man trist, og føler seg bare liten og ubetydelig. Og det dummeste av alt - man blir gjerne helt hjelpeløs, og klarer ikke gjøre noe godt for seg selv. Ting kan skje som det du forteller om. Man får ikke sove og begynner å være slem med seg selv på ulike måter.

Det er da den store jobben begynner med å lete etter andre tanker. For de er der, de bare gjemmer seg! Og du må jobbe hardt for å holde fast i dem. Her er et eksempel på tanker som kan hjelpe deg mer, men som har gjemt seg: "Venninna mi er sikkert litt forvirret om dagen, hun er forelsket og vet ikke hva hun skal gjøre siden jeg også liker den samme gutten. Kanskje hun ikke tør å snakke med meg. Stakkars, hun har det nok vanskelig". Eller: "Det er bra jeg har andre venner jeg kan snakke med, jeg er heldig som har mange venner. Det betyr at det også er mange som liker meg" Eller - "Hvis jeg ser litt frem i tid vil dette bare være en liten krangel som vennskapet vårt vil komme over. Jeg skal ta det første skrittet og fortelle venninna mi at jeg er lei meg for at vi sklir fra hverandre. Kanskje hun vil snakke med meg da og finne en måte å gjøre det godt igjen på."

Når du får tak i mer hjelpsomme tanker følger ofte bedre følelser. Og det kan være et skritt på veien mot at du har det bittelitt bedre, og viktigst av alt: Du klarer å handle istedenfor at hjelpeløsheten får bestemme i livet ditt. Og en ting du må gjøre er å snakke med en voksen om hvordan du har det. Du sier du ikke tør, men jeg syns at du burde gjøre det allikevel. Når du skriver om selvskading og spiseforstyrrelser blir jeg bekymret! Da trenger du mye støtte, og blant annet mamma og pappa trenger å få vite om det så de kan støtte deg og vurdere hva som er riktig. Hvis du syns dette er veldig vanskelig å snakke med de hjemme, kan du starte med å snakke med helsesøster på skolen din. Hun har som jobb å snakke med ungdom som har det vanskelig så jeg er sikker på at du kommer til å føle deg ivaretatt hos henne og at det ikke vil bli skummelt. Helsesøster har også taushetsplikt og hun kan sammen med deg finne ut hva som blir det riktige å gjøre videre. Etter hvert - når du er klar - kan hun hjelpe deg å snakke sammen med foreldrene dine.

Hva tror du om dette? Jeg håper virkelig du får det bedre snart, det fortjener du! Du er midt i en spennende, men også vanskelig ungdomstid. Ikke la vonde tanker få ødelegge gode øyeblikk for deg. Det finnes masse bra i livet, hvis du tør å se etter det. Jeg legger ved en artikkel om det å sortere mellom ødeleggende og hjelpsomme tanker. Les den, jeg tror det kan være til nytte. Jeg ønsker deg alt godt videre, håper du får det bedre snart!

Vennlig hilsen familieterapeuten

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Kaos i hodet og følelser som koker?

Frustrert og lei gutt (colourbox.com)

Ro deg ned og skaff deg oversikt over situasjonen. Lær deg litt "psykologisk førstehjelp" og bruk hjelpehånden for å rydde i tankene.

Les mer

Forelsket i den samme som bestevennen din?

Hjerte i to (colourbox.com)

Du har lenge vært forelsket i en person. Problemet er at bestevennen din også er forelsket - i den samme som deg! Hva skal du gjøre? Skal du ta hensyn til bestevennen og droppe forelskelsen, eller er det første mann til mølla? Og hva vil i så fall skje med vennskapet?

Les mer

- Glad jeg har opplevd motgang

Linnea Myhre (Foto: Guro Beitohagen)

Til tross for spiseforstyrrelser og depresjoner vil tidligere blogger og forfatter Linnéa Myhre (25) beskrive ungdomstiden sin som ganske typisk. – De fleste må igjennom litt kjipe ting, og spesielt i ungdomstiden. Jeg tenker det er bra, og ser på det som en fordel å ha hatt litt motgang i livet, sier hun.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om #Ikkegreit
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om #ikkegreit