Hopp til hovedinnholdet

Pappa røsker i meg og har dytta meg. Vet ikke om dette er vold?

Jente 14 år
 

Spørsmål

Jeg har en veldig fin pappa, og jeg er glad i han. Det er bare det at vi har et litt vanskelig forhold. Jeg er en kverulant. Det er han også. Jeg er i en periode hvor jeg føler meg trist og negativ, og hjemme hos meg er det ikke lov til å være irritert. Jeg får bare beskjed om å holde kjeft. Pappa har et høyt temperamang og kort lunte. Han kan noen ganger bli rasende. For noen uker siden slengte jeg bare en litt stygg kommentar til søstera mi. Pappa kjeftet på meg, og jeg gikk i fra han. Han kom etter meg og rysket i meg. Han har siden jeg har vært liten rysket i meg, noe jeg aldri har likt. Jeg prøver å gjøre motstand, men da rister han enda mer i meg. Han dytta meg i veggen to ganger så jeg slo meg. Jeg fikk et stort blåmerker på skuldra. Jeg gjør jo ingenting mot han. Han bare kommer etter meg og "tar meg". Etter denne hendelsen pratet vi ikke på flere dager. Mamma støtter alltid pappa. Ho gjør ikke noe når ho ser pappa røske i meg. Jeg vet ikke om dette er vold?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for at du skriver til oss! Jeg skjønner godt at du syns det er vanskelig når du både har følelser for pappa som er gode, og samtidig bekymringer for at han vil bli sint eller gjøre ting mot deg så du får vondt. De fleste barn og unge som har foreldre som kan bli sinte og voldelige kjenner på denne "dobbeltheten". Selv om pappa innimellom blir for sint, og for hardhendt, betyr ikke det at han ikke er en bra pappa, eller at du ikke er glad i han.

Det er ikke noe klart svar på om røsking og dytting sånn som din pappa gjør, kan kalles for vold. Det viktigste, mener jeg, er DIN opplevelse av det som skjer. Enhver form for fysisk handling som skader eller kontrollerer et annet menneske, alt man kan gjøre mot en annen sin kropp som er smertefullt for den det gjelder, kan vi kalle vold. Tenk over hvordan du opplever det pappa gjør når han blir sint. Blir du redd, får du vondt, føler du deg truet eller kontrollert av det han gjør? Da kan du kalle det vold. Hvis du lurer på mer om akkurat dette kan du lese om hvordan vold defineres i denne artikkelen.

Hvis du aldri har prata med pappa om dine opplevelser rundt dette før, syns jeg du skal gjøre det. Både han og mamma bør få vite hvordan du har det og hva du går og tenker på. Kanskje ikke pappa skjønner at han skremmer deg og kanskje ikke mamma skjønner at du ikke føler du får støtte av henne når pappa går over grensen. Si det til dem! I klartekst! Jo tydeligere du er jo større sjanse er det for at de kan ta deg på alvor.

Hjemmet vårt er det stedet der vi skal føle oss aller tryggest. I en familie bør det være rom for at barna skal få vise og uttrykke alle slags følelser. Dette er faktisk viktig for at vi skal lære å kjenne oss selv og våre grenser, for at vi skal lære hvordan vi skal håndtere følelsene - og ikke minst - at vi får et normalt forhold til dem alle. Det er like normalt å være sint som å være glad. Det er hva vi gjør med følelsen som er det viktige. Man har lov til å være sint (pappa og) men man kan ikke dytte eller slå for det. Da må man finne andre måter å få det ut på. Enig?

Hvis du syns det er vanskelig å starte en prat med foreldrene dine kan du vise dem svaret jeg har gitt deg her, og dere kan diskutere det sammen. Hvis du ikke tør å prate med dem eller føler at det ikke hjelper kan du kontakte Familievernet. Du kan gjøre det på egenhånd. Dette er et gratis tilbud som finnes over hele landet og som kan hjelpe hele familien enten hver for seg eller sammen. De som jobber i familievernet (psykologer, familieterapeuter eller sosionomer) er opptatt av å veilede foreldre for å finne alternative måter å håndtere sinnet sitt på. Vi vet nemlig at foreldre som forstår hvor negativt deres handlinger virker på barna deres, oftere forsøker å endre seg.

Jeg ønsker deg lykke til. Husk at det er du som vet best, og det er du som bestemmer om det du opplever kan kategoriseres som vold eller ikke.

Vennlig hilsen familieterapeuten

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Er det oppdragelse eller vold?

Krangle mellom mor og sønn

Foreldre skal oppdra barn, men har ikke lov til å utsette dem for vold. Det kan være vanskelig å vite hvor grensa går mellom hva foreldre har lov til og ikke. Når blir oppdragelse vold?

Les mer

Oversikt over gode hjelpetjenester

Jenter bruker mobilen sin (colourbox.com)

Her finner du oversikt over gode hjelpetjenester for deg som har det litt vanskelig for tiden, eller deg som har spørsmål om alt fra problemer hjemme, alkohol, kropp og helse, til verneplikt og førerkort.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om #Ikkegreit
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om #ikkegreit