Hopp til hovedinnholdet

En venn sender nakenbilder av han og kjæresten til meg. Hva skal jeg gjøre?

Jente 16 år
 

Spørsmål

Jeg er i vennegjeng med en gutt som er ett år eldre enn meg og vi er egentlig relativt gode venner. Han har kjæreste. Likevel er han utrolig drøy; han forteller om sexleketøyene han og dama bruker, han sender screenshot av hva hun sier og sender det til meg, han er generelt sett veldig flørtete og snakker ofte om at han vil møte meg alene, og alle med normal sosial antenne ville trodd at han prøvde seg på meg (har forhørt meg med venninner). Dama er veldig sjalu og har sagt gjennom han at hun hater meg. Hun blir også ganske usikker på seg selv, og selv om jeg vet at det ikke er min feil så får jeg dårlig samvittighet. Nå har det nådd ei grense, for her om dagen sendte han snap med bilde av at dama sugde pikken hans (tydelig med blitz og hele pakka). Hun var også naken. Selv om hun ikke bør finne seg i dette, bør jeg gjøre noe? Bør jeg si fra til voksne eller bare avslutte vennskapet? Han vet godt hva jeg tenker om det han gjør, jeg har sagt det til han, men han feier det vekk.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei, og takk for spørsmålet

Når du føler at noen går over en grense med oppførselen sin så skal du følge den følelsen. I tilfeller som dette så skal man følge magefølelsen sin. Jeg synes definitivt at du skal si i fra til han at han må slutte med det han driver med. Etter min mening så er ikke dette greit. For det første så deler han private bilder av han og kjæresten. På meg virker det ikke som om hun samtykker til dette fordi du sier at hun er sjalu på deg og hater deg. Dette kan være straffbart og det er etter min mening slem og uetisk oppførsel. Jeg mener også at kjæresten fortjener å få vite at dette skjer. Jeg skjønner at det ikke er lett, men sett deg inn i samme situasjon. En mulighet er å snakke med dine foreldre som igjen kan ta kontakt med jenta og hennes foreldre hvis du ikke ønsker å ta kontakt selv. Jeg synes også du skal snakke med foreldrene dine om dette. Det er viktig at du får snakket med noen voksne om dette. Hvis du synes det er vanskelig å ta det opp med foreldrene dine så hadde jeg først ringt Kors på halsen. Her kan du anonymt få snakke med voksne om dette. Jeg synes det er viktig og riktig at du tar tak i dette. Lykke til!

Vennlig hilsen Medietilsynet i samarbeid med Ung.no


 
Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

- Legger ut bilder av andre uten lov

Jenter ser på mobilen (colourbox.com)

Har lagt ut noen bilder på Facebook fra en skoletur vi var på. En av de i klassen vil at jeg skal slette bildene av henne, men jeg skjønner ikke hvorfor. Bildene er ikke noe farlige og viser ikke fest eller noe sånt. Hun sier bare at hun ikke synes hun så noe fin ut. Det er jo mine bilder. Kan hun kreve at jeg skal fjerne dem? Hva skjer om jeg ikke gjør det?

Les mer

Regler for bruk av bilder på internett

Jenter ser på mobilen (colourbox.com)

Kan du legge ut bilder av andre på internett uten å spørre dem om tillatelse? Hva er viktig å tenke gjennom før du legger ut bilder på nettet?

Les mer

Hjelp! Det er nakenbilder av meg på nettet

Jente foran pcen (colourbox.com)

Her finner du konkrete tips til hvordan du får fjernet bilder på andre nettsider, og hva du gjør om noen har filmet deg uten ditt samtykke.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om #Ikkegreit
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om #ikkegreit