Hopp til hovedinnholdet

Hypnose hva sier loven om dette

Jente 17 år
 

Spørsmål

Er det sant at det er ulovlig å hypnotisere noen uten å ha kompetanse til det ? At det er straffbart og ulovlig ?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

I den gamle straffelovens § 364 fantes det et forbud mot å hypnotisere hvis man ikke var utdannet lege. Denne bestemmelsen ble fjernet da vi fikk ny straffelov. Grunnen til at det har vært mye usikkerhet rundt om og hvordan det er lov å praktisere hypnose, er at denne bestemmelsen ble det man kaller en sovende lov, altså en bestemmelse som ikke eller nesten ikke har blitt brukt for å dømme noen. 

Adgangen til å praktisere hypnose er likevel fremdeles regulert i loven. Dette kan man lettest lese mer om i forarbeidene til den nye straffeloven. Jeg vil anbefale deg å lese mer om dette i lenken jeg har lagt med til deg her (nesten helt på slutten av siden). Det skilles nå mellom praktisering av hypnose utført av helsepersonell og utført av de som utfører alternativ behandling.

Helsepersonell har en plikt til å drive hypnose på en faglig forsvarlig måte og kan straffes om de ikke gjør dette.

For de som driver med alternativ behandling regulerer også loven hva som er lov og ikke lov. De som her driver med hypnose på en grovt uaktsom måte eller som med vilje bryter bestemmelsene og setter noens «liv og helbred» fare kan også straffes som følge av dette.

Hilsen Juristen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om #Ikkegreit
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om #ikkegreit