Hopp til hovedinnholdet

Jeg krangler med søsknene mine og tørr ikke være hos pappa og hans nye kjæreste.

Jente 13 år
 

Spørsmål

JEG VILL IKKE MER: jeg er 12år og går i 7klasse, live mitt frem til nå har vert ganske greit, bortsett i fra da jeg var 7-8 og foreldrene mine skilte seg. jeg hadde gode venner og hedde det supert, nå de siste to årene har alt bare rast fra seg. har to søsken og vi krangler hele tida. jeg er hos faren min 1 gang i månen ca, selv om han bor son 5min unna. har ingen venner på skolen og blir ofte baksnakka. jeg har nå gott og snakka med ei dame i ett år, men det funker ikke. nå har eg vert hos lege og fott en henvisning til pysolog.de to siste månene har er att veldi mye raseriannfall og prøvd og ta live av meg. føler også att mora mi ikke har tid til meg og bryr seg bare om storesøstera og lillebroren min. hos faren min skal eg egt vere anna hver helg, men tørr ikke være der mer enn noen timer. fordi eg ikke får sove der og han har lett for og bli sur. jeg føler meg heller ikke helt trygg der oppe, jeg vet ikke hvorfor og om dt kan ha noe med pappas nye kjæreste? TRENGER HJELP!!!!!!!!!!

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for at du skriver til oss i Ung.

Det høres ut som om du har det tøft og vanskelig for tiden. Ofte kan det være vanskelig å gå over fra å være barn til å bli ungdom. Man begynner å tenke og reflektere mye mer over ting, får mer ansvar, samtidig som kroppen forandrer seg i rekordfart. Hormoner gjør at man kan føle seg mer ustabil i humøret, kjenne på tristhet, sinne etc. 

Det er godt å høre at du skal begynne å snakke med en psykolog. Det som blir viktig hvis du skal få mest mulig ut av de samtalene er å være veldig ærlig med den du snakker mer. Da er det lettere for den personen å hjelpe deg på en god og riktig måte som vil være til hjelp for deg.

Det kan høres ut som om det ville vært viktig å snakke godt sammen i familien din. Du sier du krangler mye med søsknene dine, at det virker som om mor ikke bryr seg og at du er engstelig for å være på besøk hos faren din og hans nye kjæreste. 

Når vi er lei oss og engstelige så kan det hende vi oppfatter at andre ikke bryr seg om oss og at vi er helt alene i verden. Ofte skyldes dette misforståelser og at vi ikke snakker sammen på en ærlig og åpen måte men heller blir sinte enn å tørre å vise at vi er lei oss eller redde og trenger trøst og omsorg.

Her har du en liten filmsnutt som på en fin måte forteller om hva følelser er og hvordan vi kan hjelpe oss selv til å ha det bedre.

Du kan prøve å selv ta initiativ til å snakke med kanskje først moren din og søsknene dine. Etterhvert kanskje også far og kjæresten hans. Hvis du synes det er vanskelig kan man få hjelp fra helsesøster, psykologen som du skal gå hos eller familievernkontor. Familievernkontor er et gratis tilbud hvor man kan ringe og bestille time selv. Det er ofte kort ventetid der. Der kan man få hjelp til å snakke sammen på en måte som gjør at man lytter til hverandre og ikke ender opp i krangling som det kanskje fort blir til når man er hjemme.

Jeg legger ved noen artikler som kan være nyttige for deg å lese. Der står det også litt om baksnakking og vennskap. Husk at selv om det kan være utfordrende i perioder så vil slike ting alltid kunne endre seg. Se om du finner noen tips til hvordan du kan være en god venn og bygge vennskap med de andre på skolen. Hvis du føler at du blir utestengt og/eller mobbet er det viktig at du sier fra til en lærer eller helsesøster sånn at de kan ta tak i dette problemet tidlig.

Jeg ønsker deg masse lykke til! Ikke gi opp. Det kommer noen fine dager rundt neste sving. Bare sørg for å be om hjelp sånn at du ikke føler deg så alene med å komme deg videre i livet akkurat nå.

 Hilsen psykologen, Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Problemer hjemme? Få hjelp av familievernet

Familietrøbbel (colourbox.com)

Har du problemer i familien med krangling, rus, vold, overgrep eller fordi foreldrene dine ikke vil være sammen lenger? Da kan du få hjelp hos et familievernkontor.

Les mer

Hvordan få slutt på baksnakkingen?

Jente hvisker (colourbox.com)

Baksnakking er et vanlig problem, det kan oppfattes som uskyldig når det skjer, men være veldig ødeleggende og føre til dårlig miljø i klassen eller vennegjengen.

Av Julie, ungdomsredaksjonen ung.no

Les mer

Vanskelig å få nye venner? Ta det første steget!

Skoleelever sitter på en benk (colourbox.com)

Hva gjør du når du kommer til et helt nytt sted, uten venner, der alt er nytt? Venter du på at noen skal kontakte deg eller prøver du å ta kontakt selv? Les hva ungdommen mener her:

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om #Ikkegreit
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om #ikkegreit