Hopp til hovedinnholdet

jente 14, Jeg har angst og kutter meg selv. Jeg tør ikke å si det til noen

Jente 14 år
 

Spørsmål

Jeg har angst å kutter meg selv å jeg tørs ikke å si det til noen. Jeg begynner å gråte når jeg blir alene hva skal jeg gjøre for å ikke kutte meg selv å ikke begynne å gråte?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for at du skriver til oss. Det er leit å høre hvordan du har det, og at du virker å være så alene med vanskene. Da er det fint at du tar kontakt for å få hjelp. 

Jeg tror det er flere som kan kjenne seg igjen i det du skriver. Det å ikke tørre å fortelle om vanskene er noe mange unge opplever. Jeg vet ikke hva det er som gjør at du ikke tør å snakke om det. Noen er redde for reaksjonene de kan få, andre skammer seg eller er usikre på hva de skal si. Husk at det ofte er verst før man har åpnet seg til noen, og etter det føler mange stor lettelse. Vi vet at det er åpenhet som hjelper best mot slike vansker som du beskriver. 

Du sliter med blant annet selvskading. De som skader seg selv gjør som regel dette fordi de føler at det hjelper dem å takle en overveldende psykisk smerte. Den fysiske smerten erstatter på et vis den følelsesmessige smerten. For enkelte kan selvskadingen også være en måte å straffe seg selv på, og for andre kan det være en måte å fortelle omverdenen om vonde opplevelser på. Jeg vet ikke om noe av dette stemmer for deg, men uansett tenker jeg at det er viktig at du får hjelp til å sette ord på hvordan du har det og hva som blir så uutholdelig at du tyr til selvskading. 

Uansett hva som ligger bak vanskene du beskriver syns jeg ikke at du skal trenge å ha det slik. Det virker å hindre deg i hverdagen din og skape mye stress for deg.

Det er bra om du kan finne en å prate med om hvordan du har det. Dersom du ikke vil snakke med noen som du kjenner, kan du ta kontakt med helsesøster på skolen din. Hun har taushetsplikt og kan hjelpe deg. Du kan eventuelt også dra innom helsestasjon for ungdom der du bor. Det er et tilbud til alle unge som har behov for å snakke med noen om små eller store utfordringer. Vet du ikke hva du skal si, så kan du bare vise frem det du har skrevet til oss så tar den voksne ansvar for å føre praten videre. 

Du kan ringe gratis til 116 111 for å få noen å snakke med gratis og helt anonymt. 

Du lurer på hvordan du kan stoppe med kuttig og å la være å begynne å gråte. Jeg har nevnt at det beste er å snakke med noen, da får du ryddet opp i tankene og det blir lettere å se løsninger. For å slutte å skade seg selv er det mange som prøver å gjøre andre ting, som for eksempel å oppsøke noen å være sammen med når trangen kommer, å lytte til høy musikk, løpe, skrive ned følelsene man har, osv. Det kommer an på hva som fungerer akkurat for deg, hva du liker og hva du syns er mest naturlig. Ikke gi opp, men prøv ulike ting til du finner noe som passer deg. 

Det å gråte er som regel et tegn på at man er veldig lei seg. Hvis gråten presser sånn på hver gang du blir alene håper jeg at du kan klare å finne en å dele dette med. Du skal ikke trenge å være så trist helt alene. 

Det finnes god hjelp for det du sliter med. Ikke vær redd for å be om støtte, det fortjener du nå! Du kommer sikkert til å merke at det er fint å få veiledning på hvordan du kan jobbe med angsten, tristheten og selvskadingen. 

Jeg ønsker deg alt godt!

hilsen psykologen

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

- Jeg er så trist, sliter og vet ikke hva jeg skal gjøre

Trist jente (colourbox.com)

Følelsene mine svinger veldig, og jeg sliter, er ofte lei meg. Jeg vil prøve å klare meg selv. Har dere tips?

Les mer

Panikkangst

Jente får angst på gata (colourbox.com)

Panikkanfall er noe alle kan oppleve å få. Det er ikke farlig, men veldig ubehagelig. Har du litt mer kunnskap om hva som skjer i kroppen ved panikkanfall, kan det være til hjelp.

Les mer

Selvskading - sett ord på det

Trist jente (colourbox.com)

Det kan være vanskelig å forstå hvorfor noen vil påføre seg selv kutt og sår. Selvskading er et emne som kan være vanskelig å snakke om, men åpenhet er ofte det beste.

Les mer

Oversikt over gode hjelpetjenester

Jenter bruker mobilen sin (colourbox.com)

Her finner du oversikt over gode hjelpetjenester for deg som har det litt vanskelig for tiden, eller deg som har spørsmål om alt fra problemer hjemme, alkohol, kropp og helse, til verneplikt og førerkort.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om #Ikkegreit
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om #ikkegreit