Hopp til hovedinnholdet

Hun er bekymret for en tidligere venninne. Hva kan hun gjøre?

Jente 14 år
 

Spørsmål

Jeg hadde en venninne som jeg eller de andre vennene mine ikke er sammen med lenger. Venninna mi, Rebekka (14) (falsk navn) som da var 13 ( for ca. 3mnd. siden ) møtte en fyr, Espen (falsk navn) som var 20 år gammel. Jeg og mine venner syntes og syns fortsatt at det er ekkelt og ubehagelig å tenke på. Vi har sett noen ganger at hun har blitt kjørt og hentet i bilen hans fra og til ungdomsskolen, og folk i klassen snakket om de så at han hadde publiser forholdet sitt med Rebakka på face, men det er ikke det verste med saken. Det verste er at foreldrene til eks-venninna i lar henne drikke alkohol, røyke, og de gir hun p-piller og kjøper kondomer til denne mannen, fordi de syns det er greit at de har sex. Er det riktig av en forelder å kjøpe kondomer til sin 13 år gamle datters 21 år gamle kjæreste? Er det riktig at en mor lar hennes datter røyke? Og er det riktig at en mor kjøper kondomer til 21 åringen som antageligvis ligger med hennes 13 år gamle datter? Vennlig hilsen jente på 14

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei!

Ut fra det du beskriver er det lett å forstå at du er bekymret for Rebekka. Du forteller at hun både drikker alkohol, røyker og har sex med en mann på 21 år enda hun selv er bare 14 år. Videre forteller du at foreldrene hennes lar dette skje. Det betyr at Rebekka ikke har noen som kan passe på henne og hjelpe henne til å ta kloke valg for seg selv.

Det er ulovlig og straffbart for en mann på 21 år å ha sex med en jente på 14. Det kan han komme i fengsel for. Det er også straffbart å kjøpe alkohol til mindreårige.

For meg høres det ut som om Rebekka trenger hjelp. Mitt råd er at du forteller det du vet til en voksen. Det kan være helsesøster eller sosiallærer på skolen. Du kan også ringe til barneverntjenesten i kommunen der du bor. Alle disse har taushetsplikt og kan ikke fortelle Rebekka at opplysningene kommer fra deg. Det er også mulig å ringe Alarmtelefonen for barn og unge på 116 111. De kan også gi deg flere råd i denne situasjonen.

Du skriver at dere ikke er venninner lenger, men ikke hvorfor. Kanskje har det med hennes måte å leve på å gjøre? Likevel virker det som om du bryr deg om henne. Det er fint! Jeg tror hun kan trenge de gamle vennene sine etter hvert.

Lykke til, det er fint at du bryr deg!

Vennlig hilsen familieterapeuten :)

 

 
Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Alarmtelefonen 116 111 for barn og unge

Alarmtelefonen 116111

Noen opplever dessverre omsorgssvikt, overgrep og vold hjemme. Er du en av dem eller kjenner du noen som lever under slike forhold? Ring Alarmtelefonen på 116 111 - de vil hjelpe deg. Ring selv om du er i tvil!

Les mer

Seksuell lavalder - hva sier loven?

Par i senga (colourbox.com)

Den seksuelle lavalderen i Norge er 16 år. Den skal beskytte barn og ungdom mot overgrep fra voksne. Den beskytter også barn og ungdom mot å ha sex før de er klare for det fysisk og psykisk.

Les mer

Vennen min har det vanskelig - hvordan kan jeg hjelpe?

Trøster venninne (colourbox.com)

Ser du at en av vennene dine har det vanskelig? Har en venn betrodd seg til deg om noe som gjør deg bekymret? Slik kan du hjelpe.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om #Ikkegreit
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om #ikkegreit