Hopp til hovedinnholdet

Jeg sliter på skolen. Hvordan skal jeg komme meg dit jeg vil?

Gutt 17 år
 

Spørsmål

Hei jeg er en gutt på 17 år. Jeg sliter veldig med å finne ut hva jeg vil bli eller åssen framtida mi ser ut. Jeg sliter veldig på skolen jeg droppa ut i fjor og jeg holder på å droppe ut igjen for 2 gang. Hvordan skal jeg finne ut hva jeg bli? Og hvordan skal jeg klare å komme meg ditt jeg vil? Hilsen gutt17

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for spørsmålet ditt! Du er nok ikke alene om å ikke vite hva du vil bli eller hva du skal gjøre fremover. 

Vi kjenner deg jo ikke, men tenker at det viktigste steget har du begynt å ta allerede nå - nemlig at du tenker på det og er interessert i din egen fremtid!

Akkurat hva eller hvordan denne fremtiden vil bli, vet man jo ikke ennå. Det er det som er så spennende å se. Vi kommer til å legge ved noen gode artikler nederst om hvordan man kan tenke hvis man mister motivasjonen, eller lurer på hva man skal drive med fremover. Så de bør du lese. 

Når det er sagt har vi også lyst til å nevne at mennesker er forskjellige. Noen vet tidlig hva de skal bli, f.eks lege eller advokat, og følger den stien helt fra de er unge. Veldig mange andre har det ikke sånn, og bruker tid og forsøk på å finne ut hvor de passer inn her i verden. Dette er ikke noe dårligere enn det første alternativet! 

Det er tidlig å skulle vite hva man vil drive med når man er 17 år. Noen vet det, mange vet ikke. Livet har jo såvidt begynt, og man har ikke fått prøvd ut ting ennå! For mange mennesker åpner mulighetene seg opp først senere. Og du har i prinsippet kjempegod tid på å finne ut hva du vil drive med. Mange finner det ikke ut før de er 25, eller 30 for den saks skyld. Selv da er det ikke for sent.

Det som imidlertid er lurt, er å holde alle dører åpne, slik at man kan gripe mulighetene og impulsene som vil melde seg etterhvert. Da er det veldig lurt å ha fullført vgs - dette er på en måte nøkkelen til mange ting senere. Du skriver at du sliter og holder på å droppe ut. Nå er det sånn at man har "flere forsøk" på å fullføre vgs, og det er flere måter man kan skaffe seg studiekompetanse/yrkeskompetanse senere hvis man skulle droppe ut (ta opp som privatist senere når man er mer motivert, f.eks). Men det er likevel så praktisk og bra å fullføre vgs at det er lurt å bruke kreftene på å klare det. 

Så vi foreslår at du 1) puster litt ut med tankene på hva du skal bli - det er det mange som finner ut av litt senere, 2) gjør det du kan for å få skolehverdagen til å gå rundt, slik at du kan holde øynene åpne for de muligheter som byr seg, og 3) tenker litt godt rundt hva du kunne tenke deg - hva du liker å gjøre, hva du ikke liker å gjøre, hvilke yrker som virker interessante, og 4) tar en ordentlig god prat med rådgiver på skolen din (gjerne foreldre og venner også) om hva du bør gjøre. Det er ordentlig lurt å lufte tankene sine med noen som kjenner deg, og noen som kjenner systemet (rådgiver).

Les litt i de artiklene vi legger ved - og veldig lykke til :)

 

Hilsen René,
Utdannings- og jobbrådgiver

I samarbeid med Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvordan velger du riktig utdanning?

Skilt med forskjellige yrker

Når man skal velge utdanning har man ofte mange tanker. Her er rådene om hva du bør tenke på FØR du velger utdanning.

Les mer

Les mer om yrker og utdanning som kan passe deg

Gutt sitter og tenker (colourbox.com)

Har du funnet drømmeyrket, men lurer på hvilken utdanning du trenger? På utdanning.no finner du alt du trenger av informasjon om utdanninger og yrker.

Les mer

Er du skolelei?

Jente sover på biblioteket (colourbox.com)

Sliter du med å holde motivasjonen oppe på skolen? Kanskje synes du skolen er kjedelig, og det er et ork å stå opp om morgenen. Hva gjør du?

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om #Ikkegreit
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om #ikkegreit