Hopp til hovedinnholdet

Jeg bor sammen med kjæresten min. Han mener det er mitt valg å gjøre alt husarbeidet. På fritiden bruker han tiden på å spille data og å henge med kompiser. Det er ikke greit lengre.

Jente 17 år
 

Spørsmål

Hei! Eg lurte på om noke for eg vet ikkje ka eg skal gjør: 1. Eg bor sammen med min kjæreste og han e greit i begynnelsen men etter hvert e det bare mindre som han var. Så nå ble eg plutselig 100% husmor som vask alt til og med under bukse hans...og da ble eg gretten av og til men hadde ikje forventet at han sei : eg sa ikje at du skal gjøre dette? Kunne ifra at eg skal gjør noke? Men det e ditt valg å gjøre alt). Da vet ikje eg ka skal gjøre med det. 2. Eg jobbe forskjellige skifter og det variert 10-12 t og av og til e det veldig lite sjans at han gjøre noe hjemme enn å spille på data med kompiser. Greit for meg at han ville bruke fritiden han fikk veldig lite å slappe av men da begge har fri og eg hadde tenkt og prøve å finne på noe sammen...nah gløm det. Han har allerede planer med kompiser og henge hele dag. De går å spise. Og ende kvelden ut å drikka og komme hjem sent. For meg så e det greit før men nå har det gjentar mange ganger at eg vet ikje hva ska gjøre nå..

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Jente 17 år. Takk for at du skriver til Ung.no

Du skriver at du synes oppførselen til samboeren din er ugrei. Du er ung, kun 17 år og har flyttet sammen med kjæresten. Å bli samboere er krevende. Begge to må ta hensyn til den andre for at dette skal fungere.

Hvor rent og ryddig det er ønskelig å ha det i boligen sin, er ulikt fra person til person. Her er det ikke et fasit svar. Mennesker er svært ulike i forhold til orden og hygiene.

Når det gjelder interesser og hva vi velger å bruke fritiden til, så er også dette varierende. Noen kjærester bruker tiden mest på hverandre, mens andre velger venner først og fremst. Nok en gang, ingen fasitsvar her heller i forhold til hva som er rett eller galt.

Det som er avgjørende for deg er hva du trives med. Når du veier fordelene med å være samboer med denne personen opp mot ulempene, så kan du komme nærmere svaret på om dette er rett for deg.

Hvis din samboer også er 17 år så tenker jeg det er urealistisk å forvente for mye av han/hun. Dere er fremdeles ungdommer med behov for å utforske livet.  Livet skal prøves og feiles. Å være sosial er svært viktig i ungdomstiden. Av den grunn kan nok ofte orden og husvask bli nedprioritert.

Hvor moden man er varierer. Jenter er oftere mer modne og pliktoppfyllende en gutter i denne alderen.

Den personen du er samboer med har tydelig behov for å være utforskende. Han er trolig en utadvendt person.

Når han blir eldre, mer moden og mer erfaren kan han allikevel ende som en huslig mann som prioriterer familien. Jeg får inntrykk av at han ung.

Husk du skal ha det godt. Det kan være dere har valgt å flytte sammen litt for tidlig. Det er viktig å føle seg prioritert, ønsket og elsket i et forhold.

Ønsker du å snakke med noen om dette kan du oppsøke Helsestasjon for ungdom.

 

Vennlig hilsen Helsesøster

 

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hva kan man forvente av seg selv og kjæresten i et forhold?

Kjærester (colourbox.com)

Kjærlighet er fylt med forventninger og håp. Hvordan vet man om man forventer for mye? Hva bør man forvente av en kjæreste, og hva kan man forvente av seg selv?


Skrevet av ungdomsredaksjonen

Les mer

10 tips til samboere

Et par gjør seg kare til å male leileghet (colourbox.com)

Skal du leie bolig med kjæresten eller en venn? Da bør du få med deg disse samboertipsene.

Les mer

Innadvendt, utadvendt eller midt i mellom?

Usikker jente står aleine (colourbox.com)

Trives du best i små grupper, eller får du mest energi av store forsamlinger? Liker du best å planlegge nøye, eller er du impulsiv og tar ting på sparket? Personlighetstypen din kan gi deg svaret.

Les mer

Kjærlighetssorg

Jente med knust hjerte (colourbox.com)

Kjærlighetssorg er noe de fleste av oss opplever før eller siden. Hjertet ditt blir knust. Alt føles svart og trist. Hvordan skal du klare å komme over den du har elsket av hele ditt hjerte?

Les mer

8 kjærlighetsråd

Forelsket (colourbox.com)

Trine (18) har vært sammen med noen forskjellige gutter. Hun grubler på hvem som er riktig for henne. Den forrige var jo ”Mister Perfect” da hun ble sammen med ham, men det viste seg at hun tok feil igjen, og nå er hun oppgitt over seg selv.

Les mer

Helsestasjon for ungdom

Gutt hos legen (colourbox.com)

Helsestasjon for ungdom er et GRATIS tilbud til ungdom. Der kan du få veiledning om prevensjon og seksuell helse. Du kan også kan få hjelp innenfor psykisk helse og svar på andre helsespørsmål.

Les mer

Vil flytte sammen med kjæresten, er jeg klar?

Kjærestepar (colourbox.com)

Ønsker du å flytte sammen med kjæresten eller en venn? Det er visse ting dere bør tenke på først. Les svarene unge som har spurt oss har fått.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om #Ikkegreit
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om #ikkegreit