Hopp til hovedinnholdet

Noen har anmeldt min seksualparter for å ha hatt sex med meg? Hva gjør jeg?

Jente 15 år
 

Spørsmål

hei! Jeg er ei jente på 15 år, jeg har skrevet til dere før angående at jeg hadde samleie med en som er 18. Jeg fortalte at jeg hadde sagt det til ei venninne og at venninnen min spredte det videre. men nå er det gått så langt at noen anmeldte det. hjelp meg (igjen) hva gjør jeg? Takk på fårhånd

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Jeg vet ikke hvilken informasjon du fikk sist du sendte inn spørsmål, så jeg vil først informere om innholdet av lovforbudet mot å ha sex med noen under 16 år.

Det følger av straffeloven § 302 at det er straffbart å ha seksuell omgang med barn mellom 14 og 16 år. Etter § 308 kan straffen imidlertid falle bort eller settes under normal minstestraff dersom de involverte er omtrent jevnbyrdige i alder og utvikling.

Jeg kan ikke si noe konkret om hva utfallet vil bli i dette tilfelle dersom han blir tiltalt, men sjansen er i alle fall tilstede for at han ikke vil bli straffet, selv om han blir funnet skyldig.

Antagelig vil politiet ta kontakt med deg for å høre din versjon av saken gjennom et avhør. Det samme vil de gjøre med han du har hatt sex med. Etter dette blir det først opp til politiet å avgjøre om det skal tas ut tiltale, og eventuelt deretter opp til domstolen å avgjøre om han skal straffes, og i såfall hva straffen skal bli.

Jeg vet ikke om foreldrene dine vet om dette, eller om du er redd de skal få vite det. Dersom forholdet er anmeldt vil foreldrene dine få vite om anmeldelsen. Jeg anbefaler uansett at du snakker med foreldrene dine hvis du lurer på noen angående saken.

Du kan lese mer om den seksuelle lavalderen og om bakgrunnen for reglene om dette i vedlagte artikkel. 

Med vennlig hilsen
Juristen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Seksuell lavalder - hva sier loven?

Par i senga (colourbox.com)

Den seksuelle lavalderen i Norge er 16 år. Den skal beskytte barn og ungdom mot overgrep fra voksne. Den beskytter også barn og ungdom mot å ha sex før de er klare for det fysisk og psykisk.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om #Ikkegreit
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om #ikkegreit