Hopp til hovedinnholdet

Tap av norsk statsborgerskap, når må passet fornyes

Gutt 19 år
 

Spørsmål

Hei jeg har norsk pass og er i utlandet. Hvor mange år tar det før jeg må fornye passet . Er det 5 eller 8 år. takker på forhånd på svar. Har vært i utlandet mer enn 3 år . Kan jeg på enn eller annen måte miste passet.??? Kan du gi meg linker til andre nettsider information om dette. Takk skal dere ha ung.no veldig bra side

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Når det gjelder spørsmålet ditt om når du må fornye passet ditt for at dette skal være et gyldig reisedokument, må du se på datoen i passet som sier noe om når det «går ut på dato» / må fornyes. Du kan fornye passet ditt på en norsk utenriksstasjon (ambassade) i landet du bor i.

Hvis du lurer på om du vil miste det norske statsborgerskapet ditt når passet utløper så er svaret på det nei. Man mister ikke statsborgerskapet sitt bare fordi passet går ut på dato, men det fins noen grunnlag som kan føre til tap av statsborgerskap.

Statsborgerskapsloven skiller mellom forskjellige situasjoner for om man får beholde statsborgerskapet sitt. Du kan lese mer om dette i statsborgerskapslovens kapittel 5 §§ 23-26. som handler om tap av statsborgerskap. 

Hvis du har fått statsborgerskapet ditt ved fødsel, men aldri har bodd i Norge, taper du det norske statsborgerskapet ditt når du blir 22 år gammel hvis du ikke søker om å få beholde det. Kriteriene for å få beholde statsborgerskapet er at du har vært bosatt i Norge i til sammen to år eller til sammen syv år i Norge og andre nordiske land. 

Et viktig unntak fra denne regelen er imidlertid at hvis du blir statsløs etter å ha tapt ditt norske statsborgerskap, kan du ikke bli fratatt det norske statsborgerskapet. 

De andre tilfellene som kan gjøre at man taper statsborgerskapet sitt er at man søker om dette, har fått det ved å gi uriktige opplysninger eller hvis man får et annet statsborgerskap etter å ha søkt om dette.

Dersom du bare har norsk statsborgerskap, mister du altså ikke dette ved å oppholde deg i utlandet.

Hilsen Juristen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om #Ikkegreit
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om #ikkegreit