Hopp til hovedinnholdet

Jente 18 år bor sammen med søsteren sin som strever psykisk. Hun føler at dette går ut over både skolearbeid og egen psyke, hva kan hun gjøre?

Jente 18 år
 

Spørsmål

Jeg bor sammen med søsteren min i en leilighet fordi det er ikke videregående der jeg kommer fra. Hun har permisjon fra sykepleiestudiet på grunn av psyken sin. Det har vært mye med henne oppover årene. Innleggelser, selvmordsforsøk, politi, ambulanse, temperament og mye sinne. Det har vært veldig vanskelig for meg å skjønne alt, men jeg forstår mer nå som jeg er eldre. Problemet mitt er at jeg ofte føler sinne og utmattelse fordi hun er så vanskelig, hun er ofte sint og reagerer annerledes i sosiale situasjoner på grunn av personlighetsforstyrrelse og sosial angst. Det er vanskelig for meg å si ifra til henne pga. sinnet hennes. Mamma og pappa er veldig frustrert, de også. Hun vil heller ikke bo hjemme hos mine foreldre. Jeg føler dette går utover skolearbeidet mitt og psyken min, det å være pårørende er ekstremt krevende. Jeg gråter ofte og vet ikke hva jeg skal si for å gjøre henne roligere. Det er verbalt, men hun kan finne på å slenge dører osv. Føler meg som en støttekontakt.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei!

Dette høres ut som en vanskelig situasjon for deg! Du tar mye ansvar for søsteren din, og det høres ut som om du har gjort det en stund. Du er sikkert både glad i henne og bekymret for henne. Samtidig skriver du at du ofte føler både sinne og utmattelse fordi hun er så vanskelig. Det er lett å forstå.

For meg høres det ut som om det ikke er så bra for deg å bo sammen med søsteren din. Hun er ikke ditt ansvar og må få hjelp for det hun strever med andre steder. Din "jobb" er å være en støttespiller for henne på sidelinjen. For at du skal klare å være det så må dere ha et godt forhold. Det kan bli vanskelig når du blir så involvert i alt hun sliter med.

Du skriver ikke hvor gammel søsteren din er, men jeg vil anta at hun er over 18 år? I så fall er det begrenset hva dine foreldre kan gjøre også. Kanskje skal du likevel snakke med dem om muligheten for å finne et eget sted å bo. Så må de i samarbeid med hjelpeapparatet rundt søsteren din sørge for at hun får den hjelpen hun trenger.

Det er ingen som er tjent med at du også får det vanskelig. Du har lov til å tenke på deg selv i denne situasjonen og ta valg som er gode for deg.

Lykke til!

Vennlig hilsen familieterapeuten :) 


 
Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Ungdom og psykisk helse

Alle mennesker opplever problemer. Det er normalt og naturlig å ha det vanskelig med følelser og tanker i perioder. Du kan være trist og nedfor, sint eller redd, men oftest går det over igjen. Varer det, er det lurt å prate med noen.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om #Ikkegreit
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om #ikkegreit