Hopp til hovedinnholdet

Har moren min rett til å henge opp bilder av meg uten at jeg har lyst til det?

Gutt 14 år
 

Spørsmål

Hei!Jeg lurer på om moren min har rett til å henge opp julebilder/bilder av meg på veggene i stuen og gangen,uten at jeg har lyst til det.Mange av disse bildene er ikke fine av meg heller.Har hun rett til å gjøre det,eller kan jeg si at jeg ikke vil?Når jeg spurte hun,sa hun bare at hun bestemmer i sitt hus.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for at du skriver til oss! Jeg skjønner at du blir frustrert når mamma ikke respekterer ønskene dine i forhold til hvilke bilder av deg som skal være synlige i huset. Det høres ut som dette er viktig for deg, og da bør foreldre lytte og forstå at akkurat denne tingen er noe de må ta hensyn til. Det er et uttrykk som heter "Choose your battles", eller på norsk: "velg dine kamper". Slik jeg leser spørsmålet ditt hørtes det ut som at akkurat denne "kampen" er viktig for deg! Jeg håper du kan få mamma til å forstå det.

Du spør hva mamma har rett til. Det er slik at det er en lov som sier noe om hva barn og unge kan bestemme og ikke. Den heter barneloven. Der står det at frem til du fyller 18 år har foreldrene dine både rett og plikt til å ta avgjørelser på dine vegne i personlige forhold. Det betyr at det er de som bestemmer over de fleste ting i livet ditt, i familien og i huset. 

Men du har noen rettigheter du og, og noen ting kan du faktisk bestemme som 14-åring. For det første har du i alle tilfeller rett til å si din mening og til å bli hørt, og det skal legges stor vekt på meningen din (se barneloven § 31). Foreldrene dine skal også gi deg stadig større selvbestemmelsesrett frem til du blir myndig. Målet i barneloven er at foreldre skal gjøre det som er til barnets beste i forhold til barnets alder og modenhet. I situasjonen du forteller om er det ikke til ditt beste at bildene av deg henger oppe, det skaper frustrasjon for deg, slik jeg forstår det du skriver! Så derfor gjør du klokt i å snakke med mamma om bildene og understreke at dette er viktig for deg. Fortell henne hvorfor det er viktig også, så hun har en mulighet til å forstå hvordan dette oppleves for deg. Hun er sikkert ikke enig (hun syns sikkert bildene av deg er kjempefine) men hun bør respektere at du tenker annerledes!

Hør også med mamma hva hun tenker og hvilke innvendinger hun har. Kanskje dere kan møtes på midten? De bildene du liker aller minst kan tas ned og det bildet hun liker aller mest kan få henge? Eller kanskje kan plasseringen endres, så bildene henger på et sted som bare mamma ser. På soverommet hennes, for eksempel. Det finnes mange varianter og løsninger, det er sjelden svart/hvitt - eller bilder/ikke bilder. Jeg håper dere kommer frem til noe som er passe for dere begge. Lykke til. 

Vennlig hilsen familieterapeuten

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvordan snakke med foreldre som ikke forstår deg

10 gode tips (ung.no)

Du har sikkert hatt følelsen av at foreldrene dine ikke forstår deg. Det kan oppleves som rart, dumt, merkelig og til og med skremmende. Vi gir deg 10 tips om hvordan du kan snakke med vanskelige foreldre.

Les mer

Når er du gammel nok?

Tar lappen (colourbox.com)

Du har egne rettigheter fra du er født, for eksempel retten til å ha et navn og statsborgerskap. Her finner du en liste med oversikt over en del viktige aldergrenser for når du er gammel nok - fra 0 til 24 år.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om #Ikkegreit
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om #ikkegreit