Hopp til hovedinnholdet

Jeg er urolig for min venninnes sikkerhet når det kommer til hennes familie, og at hun skal bli tvangsgiftet. Trenger hjelp!

Jente 17 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg har ei venninne som er like gammel som meg. Jeg er veldig urolig for hennes sikkerhet når det kommer til familien hennes. Foreldrene er skilt men de er muslimer og setter derfor strenge regler for henne, før bodde vi i samme by men nå har hun flyttet veldig langt sør og jeg bor i Nord Norge. Uansett så får hun blandt annet ikke lov å reise opp hit for å møte meg og hennes andre venner fordi hun ikke får lov av faren og får derfor ikke lov av moren. Hun har blitt fysisk mishandlet før som barn og hun vil selv prøve å reise fra moren når hun blir 18, men er veldig usikker. Derfor lurer jeg på om hva jeg kan gjøre som hennes venn for å forstå at hun må bort derifra og stå på egne bein, for det får hun nemlig ikke lov til av familien. Jeg er også redd for tvangsgifteskap. Fordi venninnen min ser ikke helt at det foreldrene hennes gjør ikke er vanlig i det hele tatt og finner seg i veldig mye. Trenger derfor hjelp!

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Du høres ut som en god venn for din venninne. Du bekymrer deg for hvordan hun har det med sin familie og at hun skal bli tvangsgiftet. Hva sier din venninne om familien sin? Synes hun de er for strenge, og er hun redd for å bli tvangsgiftet?

Det er forståelig at du bekymrer deg og at du ønsker at hun skal få hjelp. 

Dere kommer fra to helt forskjellig kulturer, og i noen tilfeller kan det by på problemer. Det høres ut som hun blir slitt mellom den norske kulturen og den kulturen familien hennes representerer. Det kan for mange med utenlansk bakgrunn være utfordrende. Man ønsker ikke å skuffe sine foreldre, samtidig som man vil leve sitt eget liv. Forventningene som foreldrene har kan være vanskelig å leve opp til. 

For henne kan det være vanskelig å både gjøre foreldrene og vennene sine til lags. 

Hun har tidligere blitt mishandlet av sine foreldre. Er dette noe hun ennå blir? I så fall er det viktig at du tar ber henne ta kontakt med barnevernet eller politiet. Du kan også ta kontakt med barnevernet i din hjemkommune. De kan formidle bekymringen videre til barnevernet der hun bor. Det er ingen barn og unge som skal bli utsatt for mishandling, vold eller omsorgsvikt. Det er barnevernet som kan gjøre noe med hvordan hun har det. 

Det finnes gode hemmeligheter og dårlige hemmeligheter. Dårlige hemmeligheter bør en ikke holde for seg selv. Det er veldig alvorlig hvis hun blir mishandlet eller tvangsgiftet. Hvis du tenker at hjemmesituasjon hennes er så alvorlig at hun bør få hjelp, bør du ikke sitte med dette alene.

Du kan som sagt enten ta kontakt med det lokale barnevern eller ringe alarmtelefon for barn og unge.  Du kan også ta kontakt med politiet ved mistanke om vold eller tvangsgifting.

Som sagt er dere oppvokst med to forskjellige kulturer. Det kan hende at hun ikke synes situasjon hjemme er så alvorlig som du synes. Kanskje hun er vant til at de er strenge? Jeg anbefaler deg da å være en god venn som er der for henne. En god venn som både lytter og kommer med råd. 

Hold kontakten selv om dere bor langt fra hverandre. Kanskje du er av de få hun klarer å betro seg til?

Hvis du er usikker på hva du skal gjøre kan du også ta kontakt med helsesøster på din skole som gi råd og veiledning til deg. 

Jeg ønsker deg og din venninne lykke til!

Vennlig hilsen helsesøster

 

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Lever du mellom to kulturer?

To jenter (colourbox.com)

Mange ungdommer opplever det som vanskelig å forholde seg til foreldrenes forventninger. De vil ikke skuffe dem de er glad i, men ønsker samtidig å ta egne valg i livet. Kjenner du deg igjen?

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om #Ikkegreit
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om #ikkegreit