Hopp til hovedinnholdet

Dei dreiv med sjølvskading, kva skal eg gjere?

Jente 13 år
 

Spørsmål

Eg har to venniner som eg er veldig glad i. Men for 1 veke siden fikk eg vite at dei dreiv med sjølvskading. Dei drive å skyte seg med gummistrikk. Stikke seg med saks. Og skjere seg med kniv. Kva skal eg gjere. Eg er heilt i sjokk øve kva dei gjer det. Kordan kan eg fikse det uten att dei blir forbanna på meg??

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente 13 år.
Takk for at du skrev til ung.no
Jeg forstår at du er sjokkert over det du har får vite. Det er vondt når en forstår at venninner strever, skader seg selv. 
Det du aller først kan gjøre, er å oppfordre venninnene dine til å søke hjelp. Det er ikke vanlig at man skader seg selv. Da har man noe man sliter med som man trenger hjelp til. De kan snakke med foreldrene sine/de foresatte, helsesøster på skolen, en fagperson på helsestasjon for ungdom eller fastlegen sin. Se artikkelen om helsestasjon for ungdom.
Hvis de ikke vil det, kan du snakke med helsesøster på skolen om dette. Helsesøster vil snakke med jentene, å få hjelp til dem og hun vil prøve å holde deg utenfor hvis du spør om det.
Hvis det ikke er helsesøster på skolen, eller at du tror det er bedre, kan du snakke med dine foreldre/foresatte. Da kan de snakke med foreldrene/de foresatte til jentene, eller helsepersonell. 
Hvis det blir sånn at jentene finner ut at det er du som har fortalt om dem, kan det hende de blir sinte og lei seg. Det kan hende de ikke vil snakke med deg en periode. Men etterhvert vil de sannsynligvis finne ut at det var bra at du fortalte det, slik at de kunne få hjelp. 
Det er viktig at du vet at du ikke har ansvar for venninnene dine. Det er det deres foreldre/foresatte som har. 
Du kan fortsette å være venninnen deres, og være slik som venninner er. 
Snakk med en voksen om dette i dag!
Jeg håper dette er til hjelp for deg.

Hilsen helsesøster, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Vennen min har det vanskelig - hvordan kan jeg hjelpe?

Trøster venninne (colourbox.com)

Ser du at en av vennene dine har det vanskelig? Har en venn betrodd seg til deg om noe som gjør deg bekymret? Slik kan du hjelpe.

Les mer

Helsestasjon for ungdom

Gutt hos legen (colourbox.com)

Helsestasjon for ungdom er et GRATIS tilbud til ungdom. Der kan du få veiledning om prevensjon og seksuell helse. Du kan også kan få hjelp innenfor psykisk helse og svar på andre helsespørsmål.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om #Ikkegreit
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om #ikkegreit