Hopp til hovedinnholdet

jente 15, har selvmordstanker 

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hei, jeg er ei jente på 15 år å trenger et svar om hva jeg kan gjøre. det jeg trenger hjelp til er å få et svar.... jeg prøvde forleden dag å ta mitt eget liv, og grunnen er p.g.a depresjon, angst og flashbacks fra en traumatisk hendelse jeg hadde når jeg var liten. Det er dessverre kun en ting som hindret meg og det er at jeg er litt skremt får å dø men var egentlig ganske villig til å ta livet der og da. Har noen noen råd? :-( jeg slet mye før også med at jeg ble mobbet før jeg byttet skole, men mobberne har kommet etter meg og kommet hjem til meg og banket meg. også grunn til at jeg ville ta livet mitt.... jeg er redd at viss det frister igjen vet jeg ikke om jeg klarer å stri imot å gjøre det viss ikke noen kan gi meg noen råd, gode råd. takk på forhånd viss jeg får svar...

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Tusen takk for at du skriver til oss. Det er vondt å høre hvor vanskelig du har det nå, og at livet kjennes så tungt at du har tanker om å avslutte det. Du sliter med flere ting som sikkert er tungt å bære på. Angst, depresjon og flashbacks er mye i seg selv. I tillegg har du vært utsatt for mobbing, og mobberne oppsøker deg. Det er urettferdig og leit at dette skjer.

Det er veldig godt at du valgte å be om hjelp ved å skrive hit. Det viser at du tar vare på deg selv og at du virkelig ønsker å finne en annen løsning. Det er bra, for det er hjelp å få for det du sliter med. Det går an å få det bedre selv hvor umulig livet kan føles akkurat nå. 

Det er forståelig at du ble skremt av at du vurderte å ta ditt eget liv. Du beskriver en redsel for hva som kan skje hvis dette gjentar seg. Jeg er helt enig med deg i at dette er noe som er viktig å ta på alvor, og få hjelp for. Når man har selvmordstanker er det alltid sånn at man bør si i fra til en voksen. Selv om det sitter langt inne å fortelle om det, så er det tryggest å gjøre det. 

Mange lurer veldig på hva de kan si. Det er helt normalt å være usikker. Det beste kan være å ikke tenke alt for mye, men rett og slett si det rett ut til noen man tror vil forstå. Kjenner du noen som du stoler på? Noen hjemme, på skolen eller andre steder? 

Du kan gå til helsesøster på skolen din. Hun er vant til å lytte, og kan komme med råd og hjelp. Du kan også få hjelp til å få en time hos fastlegen din. Hvis du forteller om de tingene som du sliter med til legen din, så har legen både kunnskap om hva som bør gjøres og plikt til å skaffe deg rett oppfølging. Legen vet hvor i ditt nærmiljø det finnes god hjelp til deg. Det vet helsesøster også. Du fortjener noen som kan snakke med deg om de tingene som du sliter med, og gi deg metoder for å takle de vonde følelsene. Du skal slippe å være på disse tingene helt alene. Alle vansker blir ekstra vonde når man ikke har noen å diskutere dem med. 

Hvis du ikke vet hvordan du skal forklare hva som er problemet, så syns jeg du kunne ha tatt med deg en kopi av det du skrev til oss. Hvis du viser det til en voksen, så er jeg sikker på at de vil forstå. I tillegg slipper du også å si noe direkte om det. Det er kanskje lettere for deg dersom noen leser det, og kan stille deg spørsmål etterpå. 

Mobbing er aldri noe man skal akseptere. Du sier at du har blitt banket opp også. Dette er alvorlig, og det er noe du kan velge å anmelde. Det er ikke lov, og du har rett på at dette tar slutt. Ta gjerne kontakt med politiet der du bor, det går an å ringe dem for å snakke om den situasjonen du er i og hvor truet eller plaget du føler deg.  Du kan velge å være anonym når du ringer hvis du er usikker. Da kan du først høre hva politiet kan gjøre, og hva de råder deg til. Du kan få mye god informasjon om mobbing, dine rettigheter og hvordan du kan gå frem for å stoppe mobbing på denne siden.

Du sier at du har opplevd noe traumatisk som du får flashbacks fra. Dette er noe som er mulig å få god hjelp for. Selv om de vonde minnene virker vanskelige å kontrollere, så er det metoder som kan gi gode resultater. Da må du nevne det for legen, helsesøster eller andre som du ber om hjelp fra. Du kan se en del selvhjelptips i denne artikkelen, men jeg råder deg til å snakke med noen i tillegg. 

Det er, som du sikkert kjenner deg igjen i, slik at depresjonen tar fra folk muligheten til å tenke i nyanser. Alt får et mer dystert og negativt preg, og de pessimistiske tankene dominerer. 

Personer jeg har møtt som har vært i en lignende situasjon og blitt friske igjen er veldig glade for at de ikke lot depresjonen føre dem inn i en så dårlig løsning som selvmord. Det fins alltid en bedre løsning. Disse menneskene har som regel startet på veien mot bedring akkurat slik som deg nå; de trodde ingenting hjalp men de klarte å holde ut og stolte på at det kunne hjelpe å ta i mot støtte fra andre.

Mitt klare råd er at du må snakke med de du har rundt deg. Ikke gi opp. 

Hvis du ønsker noen å snakke med  helt anonymt, kan du ringe Alarmtelefonen for barn og unge på telefonnummer 116 111

Ta vare på deg selv, og lykke til med livet og fremtiden.

Hilsen psykologen

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Selvmordstanker

Har du selvmordstanker er det viktig at du snakker om problemene dine med noen av dine nærmeste! Du trenger ikke å ha det vondt. Selv om alt føles svart finnes det løsninger på mer enn du tror. Har du ingen å prate med, må du ikke være redd for å oppsøke profesjonell hjelp.

Les mer

Lær å takle vanskelige situasjoner og vonde følelser

Du kan lære deg metoder for å takle vanskelige situasjoner. Om du lærer deg å ta bedre styring over tankene dine, kan du få kontroll over hva du skal gjøre når følelsene er sterke eller vonde.

Les mer

Hjelp deg selv ut av depresjonen

Gutt tenker

Depresjon påvirkes i stor grad av hvordan man tenker. Én måte å mestre depresjon på kan være å utforske og avsløre den negative og urealistiske tenkningen, og så lære seg å korrigere tanker og bytte dem ut med realistiske. Annen bevisstgjøring og stukturering i hverdagen kan også være til hjelp.

Les mer

- Jeg er så trist, sliter og vet ikke hva jeg skal gjøre

Trist jente (colourbox.com)

Følelsene mine svinger veldig, og jeg sliter, er ofte lei meg. Jeg vil prøve å klare meg selv. Har dere tips?

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om #Ikkegreit
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om #ikkegreit