Hopp til hovedinnholdet

bestevenninna mi har det ikke bra hjemme

Jente 13 år
 

Spørsmål

Hei, jeg er ei jente på 13 år. Bestevenninna mi på 12 år har det ikke så bra hjemme. For noen måneder siden tok hun overdose. Flaksen var det at hun overlevde, men hvor stor sjanse er det får at man kan overleve når man tar overdose??? og hvordan kan jeg klare å hjelpe bestevenninna mi mest mulig???

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for at du skriver til oss. Det er vondt å høre om bestevenninnen din og hvor tungt hun har det. Det er sikkert ikke lett for deg heller å ha en så god venninne som har det vanskelig. Du er nok bekymret og redd for henne. Da er det fint at du stiller spørsmål om de tingene som du lurer på, både til oss og til andre som du stoler på.

Når en god venn sliter skikkelig, så er det viktig å vise at man er der og at man bryr seg. Du virker jo å bry deg og det viser du også ved å skrive inn til oss for å finne ut hva du kan gjøre. Venninnen din er heldig som har noen som engasjerer seg når hun er så langt nede. Fortsett å la henne vite at du bryr deg, prøv å still henne litt spørsmål hvis du lurer på noe, og finn på ting sammen hvis hun orker det. En liten melding, et godt smil eller et forståelsefullt blikk kan også bety mer enn man tror. 

Når du skriver at venninnen din ikke har det bra hjemme og at hun har tatt en overdose, tenker jeg at dette er alvorlige vansker som det er viktig at noen voksne vet om. Jeg regner med at noen andre enn deg vet om at hun tok overdose? Hvis ikke er det veldig viktig at noen får vite det slik at hun kan få nok hjelp. 

Du spør om sjansen for å overleve hvis man tar overdose, og det er veldig vanskelig å gi et konkret svar på. Det spørs hva det er man har fått i seg, og hvordan kroppen tåler det. Du kan for eksempel snakke med giftinformasjonen hvis du vil vite mer. De har en døgnåpen telefonlinje. Se mer om dette her.

Dersom noen har det utrygt hjemme, eller hvis de voksne ikke klarer å ta seg godt av barna sine, så er det barnevernet som kan ta ansvar for å gjøre noe. Man kan selv ta kontakt med barnevernet, både anonymt eller ved å oppgi navn. Les mer om dette her

Det du kan gjøre er å si i fra om det som bekymrer deg til en voksen som du tror vil skjønne situasjonen. Du kan enten fortelle det du vet, eller så kan du jo vise frem det du har skrevet til oss. Da vil du gi en god beskrivelse uten å trenge å si så mye. Det spørs hvilken måte som passer best for deg å si i fra på. Du kan prate med noen hjemme, noen på skolen (en lærer, helsesøster eller andre), eller gå til helsestasjon for ungdom i kommunen der dere bor. Du kan snakke med noen alene, eller invitere med deg venninnen din. 

Det er mulig at noen allerede vet om venninnen din sine vansker og at hun får hjelp nå. Men dersom du selv går og tenker på noe, eller bekymrer deg, skal du vite at du har lov til å snakke med noen om det. Det kan hende at hun ikke vil at du skal si noe til noen, men dersom du kjenner at du trenger det så er det lurt å gjøre det likevel. Man skal ikke trenge å bære på så mye alvorlig informasjon alene. Det er de voksne sitt ansvar å passe på at venninnen din er trygg.

Husk at du gjør mye allerede, ved å være en god venn. Jeg håper at det er noen som tar skikkelig tak og skaffer venninnen din og hennes familie all den hjelpen som de har bruk for akkurat nå.

Lykke til videre! 

hilsen psykologen

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Selvmordstanker

Har du selvmordstanker er det viktig at du snakker om problemene dine med noen av dine nærmeste! Du trenger ikke å ha det vondt. Selv om alt føles svart finnes det løsninger på mer enn du tror. Har du ingen å prate med, må du ikke være redd for å oppsøke profesjonell hjelp.

Les mer

Oversikt over gode hjelpetjenester

Jenter bruker mobilen sin (colourbox.com)

Her finner du oversikt over gode hjelpetjenester for deg som har det litt vanskelig for tiden, eller deg som har spørsmål om alt fra problemer hjemme, alkohol, kropp og helse, til verneplikt og førerkort.

Les mer

- Jeg har en venn som sliter skikkelig

Trøster venninne (colourbox.com)

Jeg har en venn som sliter veldig, hun orker ikke å være med på noe og er lei seg ut hele tiden. Hun har ikke sagt så mye, men jeg vet hun ikke har det godt.

Les mer

Vennen min har det vanskelig - hvordan kan jeg hjelpe?

Trøster venninne (colourbox.com)

Ser du at en av vennene dine har det vanskelig? Har en venn betrodd seg til deg om noe som gjør deg bekymret? Slik kan du hjelpe.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om #Ikkegreit
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om #ikkegreit