Hopp til hovedinnholdet

En av mine beste venner har en kjæreste. jeg mener at han behandler henne som en "dritt". han har blandt annet fått henne til og begyne og båder røyke, vape og drikke alcohol.

Gutt 14 år
 

Spørsmål

hei. en av mine beste venner har en kjæreste. jeg mener at han behandler henne som en "dritt". han har blandt annet fått henne til og begyne og båder røyke, vape og drikke alcohol. nå nylig har han sendt "nudes" av dama si til en kompis. hun fant ut av det og ble veldig sint ofc. men han innrømte det ikke selv om hun sto med melingene på telefonen og viste den til han. jeg og mange andre begyner og bli beskymret for henne og om han har et eller annet som han truer med og vise/si til foreldra hennes. btw vet at jenta grein og ba han om og slutte og røyke. og plutserlig begynte hun selv, litt rart? her om dagen fant jeg ut at han og kompissen hans har blandt annet sugd, runket værandre og de har pratet om at de ville ha trekant med dama han. tror han kan være homofil eller bifil men vet ikke det. jeg vet jeg ikke egt har noe med det og gjøre men tenkte det ikke kunne skade og spørre dere om dere har noen tips eller om jeg burde holde meg helt unna.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Det er positivt at du bryr deg om din venninne og ønsker å gjøre noe for å hjelpe. Det er ikke alltid så lett å få en som er forelsket til å se eller forstå at forholdeg hun/ han er i, ikke er bra for vedkommende. Når man er forelsket har man en tendens til å se ting med filter, og mange kan blir manipulert av kjæresten sin og klarer ikke å se at forholdet ikke er bra for dem. Dere rundt henne ser at han behandler henne dårlig, og det er vondt å være vitne til at venninnen din har det slik.

Det du som kan gjøre, er å være der for henne, vise at du bryr deg, støtte og holde fast ved henne sonm venn. Selv om det kan være vanskelig få henne til å se det du/ dere gjør, så kan du forsøke å snakke med henne. Det er da viktig ikke være anklagende eller angripe, men si hva du ser og noe om din bekymring for henne, om forandringene du ser i henne. Kanskje også snakke om hvordan et forhold bør være og hvor grensene går for hva som er greit i et forhold. Hva man kan finne seg i, og hva som er å gå for langt.
Om farer hun kan utsette seg selv for ved ikke å stå opp for deg som er rett for henne og være tydelig på sine grenser.

Det som er viktig er at du ikke gir slipp på vennskapet mellom dere, men er der for henne, ser henne og viser at du bryr deg. Gjennom gode samtaler kan du på sikt klareå gi henne styrke og mot til å stå opp for seg selv, og mot til å bryte ut av et forhold som ikke er bra for henne.

Dersom du opplever at venninnen din utsetter seg selv for så stor fare at det går ut over henne i hverdagen, så bør du snakke med en voksen om dette for å få råd. Du kan gjerne snakke med helsesøster på skolen om dette, og få støtte og veiledning.

Håper dette kan hjelpe deg.
Lykke til!

Vennlig hilsen helsesøster.

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

10 tips for et godt forhold

Kjærestepar (colourbox.com)

Noe av det hyggeligste i verden er å ha kjæreste, men det er ikke alltid lett. Mange tror kanskje at det å få en kjæreste er den mest krevende delen, men å opprettholde et forhold kan være like utfordrende. Så hvordan gjøre det?

Les mer

Overgrep og vold i kjæresteforhold

Gutt med knyttet neve, redd jente i bakgrunnen (www.colourbox.com)

Har du opplevd å bli behandlet dårlig av kjæresten din? Har du lurt på om kjæresten din er bra for deg? Les om faresignaler som kan være tidlige tegn på vold og overgrep i parforhold her.

Les mer

Slik er du en god venn!

To kamerater på en benk (colourbox.com)

Det er viktig å lære seg å være en god venn. Ikke bare når vennene dine har det vanskelig og trenger deg litt ekstra mye, men også i hverdagen.

Artikkelen er skrevet av ungdomsjournalist

Les mer

Vennen min har det vanskelig - hvordan kan jeg hjelpe?

Trøster venninne (colourbox.com)

Ser du at en av vennene dine har det vanskelig? Har en venn betrodd seg til deg om noe som gjør deg bekymret? Slik kan du hjelpe.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om #Ikkegreit
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om #ikkegreit