Hopp til hovedinnholdet

Jeg har det vanskelig hjemme og på skolen

Jente 13 år
 

Spørsmål

Jeg har det vanskeligst hjemme og på skolen. Moren min er syk, søsteren min er syk og faren min forventer at jeg skal gjøre alt. Han presser meg og til å trene kjempe mye keeper trening med han. Jeg elsker å spille fotball og være keeper, men det blir mindre gøy når man ikke har fått trent 7 måner uten pga en sykdom. Han forventer at jeg skal trene minimum 1 time og 30 minutter hver dag. Je har nå mye mindre kondis en det jeg hadde for 7 måner siden. Jeg har endelige fått lov til å begynne forsiktig, men det går ikke med min far. Jeg blir mobba på skolen, det har jeg gjort hele livet mitt. Når jeg gikk på barneskolen så byttet jeg skole en gang, og det ble bedre, men de som mobba meg bare forsettet. Jeg har tenkt på selvmordstanker mange ganger. Jeg går nå i 8 klasse. Jeg har begynt på privatskole. Jeg vett at mange tenker på meg som en venn, men baksnakker meg og holder meg utenfor. Jeg går oftest alene i friminuttene. Jeg har sakt dette til mamma og pappa. De sier at jeg skal si det

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Tusen takk for spørsmålet ditt, jente 13 år!

Du har mye vondt i livet ditt nå. Det må være slitsomt og vanskelig for deg.

Det er en stor belastning å ha noen i familien som er syke. Det kan være veldig utmattende for alle, også for dem som ikke er syke. Jeg forstår det som at du også har vært syk. Så syk at du ikke har kunnet trene på en lang stund. Nå opplever du at pappa forventer altfor mye av deg, både hjemme og på trening. 

Har du sagt fra til pappa om at du synes han krever for mye av deg? Jeg kan forstå at det er vanskelig å skulle si ifra, men det er viktig at du gjør det. Kanskje er det sånn at pappa egentlig strever selv, med at noen i familien hans er syke. Kanskje han ikke forstår at han forventer for mye av deg. 

Jeg synes du skal snakke med pappa om dette. Du kan for eksempel skrive ned det du vil si, på den måten kan det være lettere å få sagt alt. Det kan jo hende du blir stresset eller lei deg eller sint, og da er det ikke så lett og huske alt du vil si. Sørg for at pappa har tid til å snakke med deg, og kan sitte ned sammen med deg. 

Du skriver også at du blir mobbet på skolen, og at du har opplevd det tidligere også. Du må si ifra til noen på skolen om dette, en lærer du stoler på eller sosiallærer eller helsesøster. Skolen har plikt til å hjelpe deg, de har et ansvar for at du trives! 

Du skriver at du har selvmordstanker. Det er viktig å snakke med noen dersom du har tanker om å ta livet ditt. Det er veldig bra at du har sagt det til mamma og pappa, men de tenker kanskje at det er lurt at du snakker med en annen voksen også. Du kan snakke med helsesøster på skolen din, hvis du har det. Hun kan være en god samtalepartner og hun kan hjelpe deg med mange ting. 

Jeg håper du oppsøker noen du kan snakke med slik at du får det bedre snart!

Vennlig hilsen helsesøster

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvordan snakke med foreldre som ikke forstår deg

10 gode tips (ung.no)

Du har sikkert hatt følelsen av at foreldrene dine ikke forstår deg. Det kan oppleves som rart, dumt, merkelig og til og med skremmende. Vi gir deg 10 tips om hvordan du kan snakke med vanskelige foreldre.

Les mer

Mobbing på skolen - hva kan du gjøre?

Bekymret gutt på skolen (colourbox.com)

Hva gjør du om du eller noen du kjenner blir utsatt for mobbing? Og kan skolen fortelle det til andre hvis du sier ifra?

Les mer

Ekte vs falske venner

Guttegjeng (colourbox.com)

Har du opplevd å bli sviktet av en venn? Eller har du opplevd å bli kjent med en person du følte du hadde god kontakt med, men som viste seg egentlig å være en falsk venn? Kjenner du en person du oppriktig kan kalle en ekte venn?

av Skage, ungdomsjournalist

Les mer

Selvmordstanker

Har du selvmordstanker er det viktig at du snakker om problemene dine med noen av dine nærmeste! Du trenger ikke å ha det vondt. Selv om alt føles svart finnes det løsninger på mer enn du tror. Har du ingen å prate med, må du ikke være redd for å oppsøke profesjonell hjelp.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om #Ikkegreit
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om #ikkegreit