Hopp til hovedinnholdet

Ønsker å avslutte lærlingperioden kan jeg få støtte fra NAV?

Jente 20 år
 

Spørsmål

Jeg er lærling, og har vært det i 9 måneder. Jeg trives absolutt ikke å gruer meg til jobb. Arbeidstidene varierer veldig. Både dag og natt. Det gjør meg veldig deprimert og jeg er veldig sliten. Det går utover livet mitt og jeg har det ikke veldig bra med meg selv lenger. Tenkte å gjennomføre siden jeg vil ha et fagbrev, men samtidig føler jeg at jeg ikke klarer mer. Tenkte å heller finne en jobb eller noe. Lurer også på om det er mulig å få støtte av nav når jeg bor for meg selv og trenger en inntekt for å betale faste utgifter. Hva skal jeg gjøre?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei og takk for at du skriver til oss

Det er ikke bra å ha det sånn når du er i lære.  Det skal være greit å være på jobb, både fysisk og psykisk.

Du bør jo ta dette opp med leder på arbeidsplassen jo er lærling hos.  Du kan også kontakte opplæringskontoret i fylket der du tilhører.  Det beste for deg er jo at du er der ut lærlingperioden, slik at du får fagbrevet.

Hvis du er på utkikk etter en jobb, kan du jo registrere deg som arbeidssøker på nav.no.  Om du har krav på eventuelt dagpenger etter endt lærlingperiode kan ikke vi her på ung.no svare på.  Det beste hadde jo vært om du fikk deg en jobb der du kan bruke fagbrevet ditt.  Hvis du er på sosiale medier kan du bruke NAV sine tjenester på Facebook og Snapchat for mer råd og veiledning.

Står du helt på bar bakke når du er ferdig med lærlingtiden, kan siste mulighet være å søke økonomisk sosialhjelp.  Dette skal være en midlertidig løsning til du finner en fast inntekt. 

Sjekk også ut om du kan ha krav på bostøtte hvis du bor alene.  Bruk bostøttekalkulatoren du finner på Husbanken sine nettsider.

Ønsker deg lykke til i lærlingperioden og håper det ordner seg for deg :-)

Hilsen NAV i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Lærlingers rettigheter og plikter

lærling (colourbox.com)

Er du ferdig med Vg2 og skal bli lærling i bedrift? Da er det mange ting å huske på. Pass på at du gjør det som kreves av deg, og at du får de rettighetene du har krav på!

Les mer

Hvem har rett på økonomisk hjelp?

Tom lommebok

Økonomisk stønad skal gis til alle som trenger hjelp for å overvinne eller tilpasse seg en vanskelig livssituasjon.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om #Ikkegreit
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om #ikkegreit