Hopp til hovedinnholdet

Er det noen aldersgrense for å gå til gynekolog?

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg er en 15 år gammel jente (16 i februar) og jeg lurer på hvor gammel man må være for å dra til gynekolog? Jeg vil bare ta en sjekk. Jeg bor i Trondheim så d hadde vært fint om dere kunne gi meg noen alternativer om hvor jeg kan dra. Jeg vil helst ikke dra til noen privat. Kan man velge om man skal bli sjekket av mann eller dame (vil helst ha dame..) ? Må man si ifra til foreldrene før man drar til en gynekolog når man er 15? (:

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente 15 år.

Takk for spørsmål.

Jeg tror ikke det er noen nedre aldersgrense for å gå til gynekolog. Men når man er under 16 år, er det en generell regel leger, helsesøstre og annet helsepersonell har, og det er at da skal foreldrene som hovedregel kontaktes. Men det gjøres unntak fra denne regelen hver eneste dag. 

Du skriver ikke hva som er grunnen til at du ønsker en time hos en gynekolog. Men jeg vil anbefale deg å si til foreldrene dine at du gjerne vil dette, og be om hjelp til å bestille en time. 

Hvis du ikke ønsker å gå til en privat gynekolog, må du først til fastlegen din eller til helsestasjon for ungdom, og da få en henvisning.

Jeg kan dessverre ikke gi deg navnet på noen gynekologer i Trondheim, men det har fastlegen din full oversikt over.

Håper dette var til hjelp for deg og lykke til videre.

Hilsen Helsesøster, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om #Ikkegreit
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om #ikkegreit