Hopp til hovedinnholdet

Hvilke muligheter har jeg med språk, samfunn og økonomi? Hvilke med realfag?

Jente 16 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg går VG1 og skal snart velge videre hva jeg vil i andre klasse. Jeg lurer da på hva er forskjellen på Språk, samfunn og økonomi og realfag? Hvilke muligheter har jeg hvis jeg velger språk, samfunn og økonomi og hvilke muligheter har jeg ved realfag? I utgangspunktet tenkte jeg realfag, men har hørt at det kan være ganske tøft. Takk for svar.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for at du spør oss! Dette er et viktig spørsmål, så det er bra at du lurer!

Vi håper og tror du kommer til å få en god gjennomgang av dette med lærer/rådgiver på skolen din. Men enn så lenge så kan vi svare så godt vi kan på det. 

Du kan bli det aller, aller meste med begge retningene. Det du trenger for å studere på høyskole/universitet, er generell studiekompetanse. Dette får du med begge retningene. Hvis du da tar SSØ, kan du søke på de aller, aller fleste studier. 

Det finnes et unntak, og det er de spesielle studiene som krever at du har tatt realfag. Dette er ikke mange, men det er noen kjente. I hovedsak er dette tekniske studier som krever at du har ferdigheter i realfag før du begynner på dem. Dette er studier som medisin, veterinær, ingeniør, biologi, fysikk, etc. 

Hvis du i det hele tatt er interessert i disse yrkene, og lener mot å like realfag bedre enn samfunnsfag, så vil det å velge realfag være den enkleste og beste løsningen. 

Samtidig er det nesten utelukkende for å studere ett av disse studiene. I alle andre studier - lærer, advokat, markedsføring, ledelse, historie, sykepleier, juss, statsvitenskap etc etc etc - så har det ingenting å si om du ikke har tatt realfag, for dette er ikke et krav. Det er kun et krav på medisin, ingeniør, veterinær, realfagsstudier, og et par til. 

Skulle du også ta SSØ og SÅ få lyst til å studere noe av dette, kan du enten ta opp realfagene som privatist først, ellers så finnes det også forstudier og forkurs for en del av utdanningene, f.eks ingeniør. Da kan du studere disse realfagene på universitetet først for å få de fagene/kunnskapen du trenger.

Så alt i alt handler dette mest om du trives best med realfag, eller syns at samfunnsfagene på SSØ virker spennende. Realfagslinjen er nok ganske tøff, særlig hvis du ikke trives så godt med realfag. Men hvis du gjør det, og kunne tenke deg å studere noe innen realfag, så kan det være veldig lurt å velge den. 

Hvis du ikke er interessert i realfagsyrkene og syns SSØ virker best nå, ødelegger det ingen ting ellers :)

Håper dette svaret hjalp - snakk gjerne med rådgiver/lærer/foreldre om dette!

Lykke til med valget ditt :)

 

Hilsen René,
Utdannings- og jobbrådgiver

I samarbeid med Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvordan velger du riktig utdanning?

Skilt med forskjellige yrker

Når man skal velge utdanning har man ofte mange tanker. Her er rådene om hva du bør tenke på FØR du velger utdanning.

Les mer

Hvem kan du snakke med om videregående skole?

Elev rekker opp hånda (colourbox.com)

Her finner du en oversikt over hvem du må snakke med for å få svar på spørsmål om eksamen, karakterer, inntak på vgs, vitnemål, omvalg eller utveksling, men også læreplass og ungdomsrett.

Les mer

Hva er generell studiekompetanse?

Generell studiekompetanse

Har du planer om å studere ved høgskole eller universitet? Generell studiekompetanse er din inngangsbillett til høyere utdanning.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om #Ikkegreit
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om #ikkegreit