Hopp til hovedinnholdet

Har jeg ikke ungdomsrett når jeg skal ut i læra?

Gutt 19 år
 

Spørsmål

Jeg har fullført Vg1 Service og samferdsel, tatt omvalg og fullførte også vg1 Helse og oppvekstfag og begynte på Vg2 Helsearbeiderfag men byttet til tilrettelagt opplæring stor gruppe Vg2 Salg, service og sikkerhet i november 2015 hvor jeg valgte å dele året i 2 og hvor jeg fikk karakterer bare i fellesfag, nå fullfører jeg resten av Vg2 Salg, service og sikkerhet tilrettelagt stor gruppe. Da jeg fikk karakterkortet for jul 2016 legger jeg merke til at jeg ikke fikk karakter i Yff tidligere (ptf). Jeg spurte om det hvorfor og min såkalte kontaklærer sier til meg at jeg ikke kommer til å karakter i yff til sommeren. Det andre er at min såkalte kontaktlærer sier til meg at jeg har brukt opp årene for lærling siden jeg har gått hele 4 år på skolen men at jeg fikk et ekstra år på skolen ved at det ble søket om ekstra år på skolen for det. Det jeg lurer på er det sant at det ikke er karakter i yff i den klassen jeg er i?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Så flott at du følger med på hva du skal ha av fag!

Det er helt riktig at du trenger karakter i faget Yrkesfaglig fordypning (YFF)for at vg2 Salg, service og sikkerhet skal være fullført i sin helhet, slik at du blir kvalifisert for å søke læreplass. Hvis det er det eneste faget du mangler fra vg1 og vg2 så høres det ut som om skolen din har gjort en feil når de har planlagt løpet ditt.

Det er mulig å erstatte YFF på vg2 med å forlenge læretiden med noen måneder, men det å mangle faget kan gjøre det ekstra utfordrende å skaffe læreplass.

Du fikk automatisk utvidet ungdomsretten din med ett år ekstra da du gjorde et omvalg og gikk et nytt vg1. Så har antagelig skolen din søkt om utvidet opplæringstid for deg, fordi du tar vg2 over to år som et planlagt løp. Hvis de ikke har gjort det er det fremdeles mulig, for at du fremdeles skal ha ungdomsrett når du skal ut i læra til høsten.

Vi synes du skal snakke med rådgiver på skolen din om dette, for å få en klarhet i hvilken plan skolen har lagt for at du skal oppnå en sluttkompetanse. Involver også PPT (pedagogisk psykologisk tjeneste) og ta gjerne med foreldrene dine på en slik samtale, selv om du er myndig.

Vi håper det ordner seg for deg.
Lykke til!

Med vennlig hilsen 

Veiledningssenteret Follo, i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Ungdomsrett = rett til videregående opplæring

Ungdomsrett (ung.no)

Ingen kan tvinge deg til å gå på videregående, men i Norge har du rett til skoleplass eller annet opplæringstilbud. Her kan du lese mer om ungdomsrett og hva retten innebærer.

Les mer

Slik skaffer du læreplass

søke læreplass (colourbox.com)

Går du et yrkesfaglig utdanningsprogram? Skal du snart ut i læretid, men er litt usikker på hva det egentlig innebærer? For å kapre læreplass i drømmebedriften, er det lurt å starte jakten tidlig!

Les mer

Pedagogisk-psykologisk tjeneste (PPT)

PPT skrevet på ei tavle (colourbox.com)

PP-tjenesten er for barn og ungdom som har en vanskelig opplærings- eller oppvekstsituasjon. Den hjelper skolene med å sikre at alle som trenger det får hjelp og støtte.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om #Ikkegreit
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om #ikkegreit