Hopp til hovedinnholdet

Blitt utestengt og baksnakka i mange år. Jeg har snakka med foreldre, lærere og helsesesøster. Men det hjalp ikke. Har og prøvd å ta mitt eget liv, men det var uten hell. Er helt fortvila og vet ikke hva jeg kan gjøre nå.

Gutt 14 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg har blitt utestengt og baksnakka i mange år. Jeg har snakka med foreldre, lærere og helsesesøster. Men det hjalp ikke. Har og prøvd å ta mitt eget liv, men det var uten hell. Er helt fortvila og vet ikke hva jeg kan gjøre nå.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei gutt 14 år.

Takk for at du skriver til oss. Det er virkelig leit å høre at du har det så vondt i livet ditt at du ikke ønsker å leve lengre. Det jeg vil si til deg, og som jeg håper at du kan tro på, er at det ALLTID finnes en løsning!

Uansett hvor store vanskene er, så finnes det løsninger! Det må du huske!

Du sier du har snakket med foreldre, lærere, helsesøster, men at det ikke hjelper. Du har personer rundt deg som bryr seg og som vil hjelpe, men de er avhengige av at du er åpen og forteller om hvordan du har det. Når det er så vanskelig for deg, at du ikke lengre vil leve, og du har forsøket å ta livet ditt tidligere, så er du nødt til å si noe om det!
Fortell hva du føler, vær brutalt direkte. Både foreldrene dine og andre du snakker med trenger å vite hva som egentlig foregår, slik at de kan gi deg den rette hjelpen.
Ikke gi opp, men søk hjelp og vær tydelig på hva du trenger og hva denne situasjonen gjør med deg.

For å bli forstått og få riktig hjelp er det nødvendig at du er helt ærlig og forteller alt om hva du tenker, føler og hvordan du har det til de som skal hjelpe deg. Det er med dette som med andre ting, alt går bedre med litt trening. Jo mer du tar sjansen på å hoppe i det og snakke om dette, jo lettere blir det etterhvert. Vær tålmodig med både deg selv og hjelperen, så går samtalen greiere når dere øver dere på å snakke sammen.

Dessverre er det ikke slik at foreldre, helsesøster, lærere, leger, psykologer, venner eller andre mennesker kan gjette hvordan andre har det. Alle hjelpere er avhengige av å få informasjon fra deg. Jo mer og bedre informasjon du gir om deg selv og det du sliter med, jo mer nyttig og bedre hjelp får du tilgang til. Du kan begynne med å vise det du har skrevet her til de som skal hjelpe deg.

Hvis du får hjelp og støtte slik at du får det bedre, så vil lysten og gleden ved livet komme tilbake, og selvmordstankene forsvinner. Det kan kanskje være vanskelig for deg å se dette akkurat nå, men jeg kan love deg at det er håp for deg, og at du skal få det bedre og tryggere i livet ditt en hva som er tilfelle i dag.

Snakk med foreldrene dine, eller med helsesøster på skolen din. Problemer føles alltid litt mindre når man deler dem med noen som kan hjelpe deg å få ting litt på avstand og få tømt tankene og følelsene sin litt.

Du kan for eksempel ringe Mental Helse sin hjelpetelefon på tlf: 116 123. 
Du kan også ringe Kors på halsen å få snakke anonymt og gratis med en voksen som kan være til hjelp.

Det vitigste nå er at du ikke er alene om dette, og ikke gir opp selv om dette er vanskelig!

Håper dette kan hjelpe deg.

Lykke til!

Vennlig hilsen helsesøster.

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Selvmordstanker

Har du selvmordstanker er det viktig at du snakker om problemene dine med noen av dine nærmeste! Du trenger ikke å ha det vondt. Selv om alt føles svart finnes det løsninger på mer enn du tror. Har du ingen å prate med, må du ikke være redd for å oppsøke profesjonell hjelp.

Les mer

Snakk med foreldrene dine om vanskelige ting

Jente prater med faren sin (colourbox.com)

Er det vanskelig å snakke med foreldrene dine om personlige ting? Det er ikke så rart. Jo eldre du blir, jo mer avstand opplever du nok til dem og det er normalt. Men foreldre er ikke like håpløse som du tror.

Les mer

Enkle råd når livet er vanskelig

Gutt ser alvorlig ut (colourbox.com)

Hverdagen går opp og ned for de fleste. Den består av både gode og vonde opplevelser som får deg til å føle deg bra eller mindre bra. Hvis du føler deg nedfor, mislykket, redd, sint eller har andre negative følelser som dominerer over tid, er det viktig å huske på at det er mulig å snu dette.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om #Ikkegreit
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om #ikkegreit