Hopp til hovedinnholdet

Opplever at søsteren min er utrolig slem mot meg

Jente 18 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg har en søster som er utrolig slem mot meg, hun kan være veldig snill til tider men utrolig slem. Det er som regel henne som alltid starter diskusjonene, hun skriker og roper. Hun kan kalle med for hore, bitch, også skal hun alltid kommentere noe stygt om vennene mine. Jeg får utrolig dårlig selvtillit, og det fører til at jeg gråter veldig mye. Hun er nesten 10 år eldre, jeg er 18. Hun viser null respekt for meg, og det er ikke greit. Men så har hun også gode sider ved seg. Jeg får penger av henne, klær, sminke og mye annet. Men jeg skjønner ikke hvorfor hun skal være så slem mot meg. Jeg syntes rett og slett hun er falsk. Dette er min søster så jeg skal egentlig ikke snakke slik om henne, men sånn blir det når hun oppfører seg slik mot meg. Hvem kaller sin egen søster for hore?. Jeg har sagt ifra til mamma, og hun sier at jeg skal la det være. Hun sier selv at søsteren min ikke er normal i hodet, det er jeg fullt enig i. Hun har det heller ikke så bra med seg selv.....

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for at du skriver til oss! Jeg beklager at det har tatt så lang tid å få svar.

Det du forteller om høres sårt og vanskelig ut! Jeg skjønner at du reagerer på det søsteren din gjør mot deg. Det er fint å høre at hun har flere ulike sider, at hun også gjør fine ting, at det ikke alltid er vanskelig mellom dere. Det er selvsagt vanlig at søsken krangler. Likevel tenker jeg at du bør gjøre noe med dette, ettersom det hun sier til deg er grovt og sårende, og at det tydeligvis plager deg mer enn hva du kan tåle og hva som er bra for relasjonen deres. 

Du skriver at du ikke skjønner hvorfor søsteren din skal være så slem mot deg. Jeg blir også nysgjerrig på hva dette kan handle om! Det finnes mange forklaringer på hvorfor søsken krangler. En forklaring, er at mange søsken kjenner hverandre så godt at de vet hva som irriterer og sårer mest. Noen søsken krangler av og til fordi de kjeder seg. Det er også noen som synes det er gøy å krangle med søsknene sine. Dessuten er det lettere å havne i en krangel med den som er nære, og som ikke forlater deg selv om det blir krangling. Man setter jo ikke noe "på spill" på samme måte som hvis man skulle krangle med en venn. Hvis man krangler med et familiemedlem, så er de jo der for det etterpå, mens en venn kan bli borte.

Så - kanskje er det slik at søsteren din er så trygg på deg at hun tør å si stygge ting til deg uten at hun tror det ødelegger mellom dere? Men da må du si til henne at det er feil! Si hvordan DU opplever å bli kalt bitch og hore, eller hvordan det er for deg når hun kritiserer vennene dine. Si hvilke følelser det gir deg, at det sårer deg! Kanskje har hun ikke tenkt over det ordentlig fra ditt perspektiv før. Si hvordan DU opplever det uten å kjefte på henne. 

Et søskenforhold skal vare livet ut, så da er det lurt å investere litt tid på å reparere det som er i ferd med å ødelegges. Det du forteller sier meg at du egentlig ønsker et annet forhold til søsteren din enn det du har nå, og det er jo kjempefint! Men da må man tørre å snakke om det som er vanskelig. Det krever mot. Og kanskje er det slik at du må ta initiativet til det, selv om det like gjerne (og kanskje helst) kunne vært søsteren din eller mammaen din som tok opp problemet og ønsket en endring. Er det vanskelig å snakke om dette, kan du kanskje skrive et brev? Eller du kan vise mamma svaret fra meg her, så kan dere diskutere det og deretter invitere inn søsteren din til en samtale.

Jeg håper dette ga svar til spørsmålet ditt! Og jeg håper det blir en positiv opplevelse for deg å få snakket med henne på en ordentlig måte. Jeg ønsker deg lykke til.

Vennlig hilsen familieterapeuten

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Søskenkrangel

Krangler (colourbox.com)

Har du opplevd å krangle med søster eller bror? Får du kjeft fordi du "alltid" starter en krangel med søsken? Eller er det kanskje du som er den irriterende lillesøsteren eller lillebroren?

Les mer

Snakk med foreldrene dine om vanskelige ting!

Jente prater med faren sin (colourbox.com)

Er det vanskelig å snakke med foreldrene dine om personlige ting? Det er ikke så rart. Jo eldre du blir, jo mer avstand opplever du nok til dem og det er normalt. Men foreldre er ikke like håpløse som du tror.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om #Ikkegreit
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om #ikkegreit