Hopp til hovedinnholdet

Har en venn som blir mobbet- Skal jeg gripe inn?

Jente 13 år
 

Spørsmål

Vennen min blir erta /mobba av en i klassen. Hun og jeg var ganske gode venner, og hun har ikke gjort meg noe. Skal jeg gripe inn? (Ja vet at du kommer til og skrive ja på det spørsmålet, men jeg vil ikke såre henne siden hun ikke har gjort meg noe) :( Hilsen frustrert jente PS. Det går ikke be henne slutte!

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Så fint at du har tatt kontakt.

Du forteller at en venn i klassen din blir mobbet, og at den personen som mobber også er en venn av deg.  Du forteller at du kjenner på at det er vanskelig å vite hva du kan eller bør gjøre i dette tilfellet.

Vi kan følge deg i at det kan være utfordrende det du står overfor. Du ønsker å hjelpe vennen din skriver du, samtidig er du redd for å miste vennskapet til hun som mobber. Du forteller også at det ikke går å si ifra til henne det gjelder, at det hun gjør er uakseptabelt og kan være skadelig.

Du skriver også at du er sikker på at vi kommer til å si JA til spørsmålet ditt om å gripe inn, og det har du rett i. Det finnes dog flere måter å gjøre det på, uten at du nødvendigvis vil bli stående i midten av disse to og risikerer å miste vennskap. Denne vennen din som opplever å bli mobbet, fortjener at noen blir gjort oppmerksomme og tar ansvar tenker vi.

Det du kan gjøre er å snakke med en voksen du stoler på, gjerne en lærer. Dette kan du gjøre anonymt, eller du kan forklare din situasjon og evt be læreren om å holde deg utenfor. Mobbing kan ha alvorlige og langvarige konsekvenser for mobbeofferet, det er derfor viktig at en gjør noe når en er tilskuer til slike alvorlige hendelser.

Du skal vite at loven sier at elever skal bli beskyttet mot å bli mobbet på skolen. Dette betyr at, skolen har et ansvar overfor elevene. Rektor må få vite om det som skjer, og deretter skal det settes i gang konkrete tiltak slik at vennen din ikke blir plaget lenger. Du kan lese mer om disse rettighetene i skolen i linken nedenfor.

Om du har lyst eller behov for å snakke litt om det du står i, så kan du ta kontakt med oss på chatten www.snakkommobbing.no  og vi kan evt tenke litt sammen. På chatten kan du snakke helt anonymt, uten at noen vet hvem du er. Den er åpen fra søndag til torsdag fra kl 16-21

Besvart av chatte-tjenesten Snakkommobbing.no i samarbeid med Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Spørsmål og svar om: mobbing

Trist gutt (colourbox,com)

Lurer du på hva du kan gjøre om vennen din blir mobbet? Har du dårlig selvtillit og sliter med mobbing? Få svar på dine spørsmål om mobbing her.

Les mer

Mobbing på skolen - hva kan du gjøre?

Bekymret gutt på skolen (colourbox.com)

Hva gjør du om du eller noen du kjenner blir utsatt for mobbing? Og kan skolen fortelle det til andre hvis du sier ifra?

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om #Ikkegreit
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om #ikkegreit