Hopp til hovedinnholdet

Pappa snakker så mye dritt om mamma!

Jente 13 år
 

Spørsmål

Hei jeg er 11 og et halvt mamma og pappa er ikke kjærester mamma har en anen kj det har pappa også i sommerferien med pappa sa jeg at kj til mamma hadde store muskler og for ikke så lenge siden skrev han på statusen sin på Facebook- hva gjør man når man har en datter på 10/11 år som sier at kj Til mora er stram og fin-det er mange som har set denne statusen så mange tror at kj til mamma er bifil mamma sa det til med i dag har tenkt mye på det jeg hater pappa det hat jeg gjort siden 4 klasse han snakker så mye drit om mamma. Mamma sin kj har anmelt mamma men har dere noen råd til hvordan klare og konsentrere seg bedre på skolen etter en har periode trenger hjelp

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for at du skriver til oss! Jeg skjønner godt at du ikke klarer å konsentrere deg på skolen når du står midt oppi en slik situasjon som den du forteller om her.

Det høres vanskelig ut for deg å stå i midten av mamma og pappa sin krangel. Det at pappa la ut den statusen på Facebook, det var ikke greit gjort. Han refererte til noe du har sagt: Noe som er privat og noe som kan såre både deg og mamma og kjæresten hennes. Dette er et overtramp mener jeg. Og det er ikke slik foreldre bør oppføre seg når de er skilt. Det er forståelig at noe imellom dem kan være konfliktfylt, og at de er såra, frustrerte og sikkert sinte på hverandre. At det ikke er lett for dem å forholde seg til hverandres nye kjærester. Men jeg syns at foreldre alltid bør skåne barna sine for kranglene de har. En skilsmisse er de voksne sitt valg og de voksne sitt ansvar.  Du har jo begge foreldrene dine inni hjertet ditt fortsatt, og når de slenger dritt om hverandre og sårer hverandre slik at du hører det og må ta stilling til det, sårer de på en måte deg og, slik jeg tenker. 

Du spør hva du kan gjøre for å kunne konsentrere deg bedre på skolen. Jeg tror den dårlige konsentrasjonen henger mye sammen med det du går og tenker på, som handler om det som skjer hjemme. Derfor vil jeg oppfordre deg til å snakke med mamma aller først, ettersom det høres ut som at det er hun du har det nærmeste forholdet til nå. Tror du hun vet at det som har skjedd har gått sånn inn på deg, og at du er sint på pappa? Du kan forsøke å prate med mamma ut ifra spørsmålet du skrev inn til oss her på ung, pluss at du viser dem mitt svar. Da har dere noe å snakke ut ifra, og så får du se hvor det tar dere. Du er modig hvis du tar en slik prat med mamma. Eller, du kan si at du fikk tips av meg om å lese denne artikkelen om samlivsbrudd sammen med henne. Da vil dere komme inn på noen av de temaene som er viktig at dere får snakka om. Etterhvert kan du vurdere om du også vil prate med pappa på samme måte.

Jeg tror foreldrene dine har godt av å høre hvordan du reagerer. Kanskje har de glemt det litt, fordi de er så oppi sin egen konflikt og sine egne problemer at de ikke har tenkt på hvordan dette oppleves for deg. Det er ikke alltid foreldre tenker på å spørre barna sine om hvordan de har det, og noen tror de forstår sine egne barn bedre enn de egentlig gjør. Verken barn eller foreldre greier å lese andres tanker. Derfor er det viktig at du gir uttrykk for dine meninger og behov overfor foreldrene dine!

Hvis du ønsker hjelp til å prate med noen utenfra, går det an å ta kontakt med et familievernkontor. Du kan ta kontakt på egenhånd først hvis du ikke vil si det til foreldrene dine med en gang. De som jobber der har masse erfaring med å snakke med ungdommer og foreldre som har konflikter. Og spesielt er de gode på det som handler om å være barn av skilte foreldre. Noen ganger, når man ikke føler man kommer noen vei, kan det være godt å ha en nøytral tredjepart til å hjelpe i samtalen.

Jeg håper noen av disse tipsene var til hjelp. Jeg ønsker deg lykke til videre, jeg håper at mamma og pappa forstår din situasjon og at du etterhvert vil få tilbake konsentrasjonen på skolen.

Vennlig hilsen familieterapeuten

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Viktig å vite om Facebook og personvern

facebook.com

Personlig informasjon på Facebook kan være opplysninger som er attraktive for andre. Er du bevisst på hva du legger ut og deler på Facebook og andre steder på nettet?

Les mer

- Jeg sliter med foreldrene mine, hvordan kan jeg få de til å forstå?

Gutt tenker (colourbox.com)

Følelsen av at foreldrene dine ikke forstår deg, har du sikkert hatt. Det kan oppleves som rart, dumt, merkelig og til og med skremmende. Hvordan skal du få dem til å forstå deg?

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om #Ikkegreit
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om #ikkegreit