Hopp til hovedinnholdet

Jeg har en kjæreste som er under 14 år, og jeg er 20. Er det straffbart å være alene sammen?

Gutt 20 år
 

Spørsmål

forvirra gutt 20. eg er sammen mei som snart fyller 14 og lurer på ein del ting. et par spml *er det lov og vere type alene med hverandre uten andre til stede. eller må man egt prøve å vere på mer type offentlige plasser med folk til stede? *om man sku blitt annmeldt hva skal til for at det kan gå videre. altså man må jo ha noe å bli anmeldt for som eg veit. og hva skal til for at det kan få følger. *om man av ein eller anna grunn hadde ent opp med å sove med hverandre gjerne hver sin seng eller noe kunne det ha fått store følger? evt hva følger. *finst det noen man kan snakke med for å bare kunne få oppklart alt eller det meste man lurer på? evt hvor kan man finne di. og er det mulig å kunne snakke med noen istedenfor å skrive? vanskelig å formulere seg når man skriver og når det er så liten begrensning på hvor mye man kan skrive. forventer ikkje noe langt svar men om det hadde vert mulig å fått et tips til kem man evt kunne ha snakka med for å kunne få oppklart det man lurer på.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Kjempeflott at du tar kontakt og spør, og jeg skjønner at du helst skulle pratet med noen i stedet for å skrive ned alle spørsmålene dine. Jeg vil anbefale deg å undersøke om det finnes en helsestasjon for ungdom i kommunen du bor i og ta kontakt med dem. Du kan lese mer om helsestasjon for ungdom i artikkelen du finner nedenfor. 

Når det gjelder forholdet til kjæresten din, det er ikke ulovlig for dere å være sammen alene uten at det er andre tilstede. Men det som er straffbart, og som det er ganske strenge straffer på, er om dere skulle ha sex. Det gjelder all type sex, både beføling, det gjelder også utenpå klær, og det gjelder munnsex. Dere kan heller ikke onanere foran hverandre, selv om dere ikke tar på hverandre. Så lenge kjæresten din er under 16 år vil du kunne bli straffet for dette. Seksuell omgang med barn under 14 år kan gi en fengselstraff på inntil 10 år. Dette gjelder også selv om kjæresten din veldig gjerne vil, og selv om det er hun som tar initiativet - det er likevel du som kan bli straffet for det.

Det er ikke straffbart å sove i samme rom, men grensen går altså ved seksuell handling. 

Du spør om hva som skal til for at saken går videre dersom man blir anmeldt. Dersom man blir anmeldt, må politiet samle bevis og vurdere dem, og om bevisene vil holde i en eventuell rettssak. Dersom det er tilstrekkelig bevis i saken kan man bli dømt til fengselsstraff.

Hilsen Juristen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Helsestasjon for ungdom

Gutt hos legen (colourbox.com)

Helsestasjon for ungdom er et GRATIS tilbud til ungdom. Der kan du få veiledning om prevensjon og seksuell helse. Du kan også kan få hjelp innenfor psykisk helse og svar på andre helsespørsmål.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om #Ikkegreit
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om #ikkegreit